Tarkett, The ultimate flooring experience

ŽELIMO DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE!

Hvala što ste posetili naš sajt. Molimo Vas da odgovorite na pitanja i pomognete nam da unapredimo Vaše korisničko iskustvo.

Želim da učestvujem Ne želim da učestvujem

LINOLEUM

ŠTA JE LINOLEUM?

Linoleum je popularno, mada ne i ispravno, ime za vinil podne obloge. “Pravi” linoleum i vinil podne obloge na prvi pogled dosta liče jedna na drugu. Međutim, po sastavu se prilično razlikuju. Linoleum je potpuno prirodan, 100% biorazgradiv materijal. Proizvodi se od lanenog ulja, borove smole, plute, drveta, različitih pigmenata i krede.

Zahvaljujući svom sastavu, on je antistatičan, antialergijski i antibakterijski materijal. Prilikom proizvodnje i upotrebe linoleuma nema pojave toksina opasnih po čoveka i prirodu, čak je i koristan za ljude sa respirotornim smetnjama zbog isparenja borove smole.

PREDNOSTI LINOLEUMA

Prednosti linoleuma su brojne:

 • prirodni linoleum je ekološki, 100% biorazgradiv materijal;
 • linoleum je topao i udoban pod;
 • zahvaljujući svom sastavu, on je antistatična, antialergena i antibakterijska podna obloga, te je odličan za prostorije u kojima borave osobe sa respiratornim smetnjama, alergične osobe, kao i za prostore kojima je potrebno intenzivno održavanje, kao što su vrtići, škole, zdravstvene ustanove;
 • izuzetno je trajan - može trajati 20 do 30 godina, a ukoliko se pravilno održava čak i duže;
 • udoban je i olakšava i amortizuje pritisak na zglobove, te je podoban za prostorije u kojima se očekuje duže stajanje, kao što su kancelarije, ordinacije, kuhinja;
 • odličan zvučni i termo izolator; zbog mekoće i izolacionih osobina linoleuma, svi zvuci ostaju unutar prostorije i ne dolaze zvuci spolja. Na taj način je obezbeđen komfor za sve korisnike prostora;
 • velik izbor boja i dezena - svojim dezenima može da podseća na prirodne materijale kao što je mermer, a ukoliko koristimo linoleum ploče, kombinacijom boja i dezena možemo postići različite efekte i dobiti različite stilove u prostoru.

Tarkett linoleum pružiće neponovljiv osećaj udobnosti i lepote u  vašem poslovnom prostoru ili domu. Kako biste odabrali kolekciju koja najviše odgovara Vama i Vašim zahtevima, pogledajte kolekcije linoleuma.

ODRŽAVANJE LINOLEUMA

Održavanje linoleuma je izuzetno jednostavno. Dovoljno je samo povremeno usisati i prebrisati linoleum krpom navlaženom vodom u koju smo dodali koju kap neutralnog sredstva za čišćenje. Ukoliko se desi da Vaš pod izgubi sjaj i svežinu, sve što je potrebno jeste premazati ga nekim sredstvom za poliranje. Na taj način ćete vrlo brzo i lako vratiti njegov prvobitan izgled. Za detaljnije informacije potrebno je pročitati uputstvo proizvođača.


Ugradnja linoleuma

Ugradnja linoleuma zahteva obavljanje nekoliko predradnji:

 • Pre ugradnje linoleum podnih obloga neophodno je da pravilno uklonite postojeću podnu oblogu.
 • Podloga na koju se ugrađuje vinil mora biti suva, čista i ravna. Ukoliko je podloga neravna upotrebite masu za izravnavanje.
 • Pod je neophodno držati bar 24 časa u prostoriji u kojoj će biti montiran, na sobnoj temperaturi, kako bi se podna obloga prilagodila uslovima u prostoriji.
 • Odmotajte i premerite linoleum pre početka njegove ugradnje. Na taj način ćete sprečiti razočaranje u slučaju da nemate dovoljno materijala.
 • Prilikom sečenja ove podne obloge uvek dodajte 15-20 cm u dužini.
 • Linoleum možete ugraditi lepljenjem za podlogu