Bilo da u potpunosti renovirate vaš životni prostor, ili vam je želja da ga samo osvežite novim detaljima i bojama, neminovno je da će aktuelni trendovi imati uticaja na vaš izbor. U zavisnosti od vaših ličnih afiniteta i stila kome težite, u velikoj meri će odrediti prisutnost određenih trendova u vašem domu. Sada, kada smo uveliko zagazili u 2018. godinu, sa sigurnošću možemo reći koji su to aktuelni trendovi koji dominiraju u dizajnu enterijera. 
 

1. Boja godine - Indigo plava

Boja koja će sasvim sigurno obojiti 2018. godinu je indigo plava. Nasuprot nežnim i pastelnim tonovima koji su već godinama zastupljeni na dizajnerskoj sceni javlja se njihova sušta suprotnost – indigo plava, boja koja teži ka crnoj, ali ipak blaža i kompleksnija. U zavisnosti od toga kakav efekat želite da postignete u prostoru zavisiće i način i količina upotrebe indigo plave boje u vašem domu. Suprotno mišljenju većine, tamna boja se može vrlo elegantno uklopiti u vaš enterijer, ali treba biti oprezan, i koristiti je u adekvatnoj meri, npr. akcentovanjem odgovarajućeg zida u prostoru, korišćenjem raznovrsnih dekorativnih detalja, pa čak i u vidu pločica u kupatilu ili podnih obloga. 

2. Pastelni tonovi u enterijeru – “boje sladoleda“

Kao što je to slučaj proteklih godina, pastelni tonovi će i ove godine zauzeti svoje mesto na listi trendova za 2018. godinu. “Boje sladoleda” će biti podjednako zastupljene kako u modi, tako i u enterijeru. Budite slobodni i opušteni prilikom odabira boje za vaš dom, kao što ste opušteni kada u poslastičarnici birate najdraži ukus sladoleda. Sa pastelnim tonovima sasvim je sigurno da nećete napraviti grešku u kombinaciji boja, ili da će vaš enterijer delovati previše šareno. Ova kombinacija boja je idealna za dečije sobe, kao i za prostore u kojima ona najčešće borave. Nežni tonovi deluju opuštajuće i utiču na podsticanje kreativnosti kod vaših mališana.

3. Priroda i prirodni materijali u enterijeru

Uvođenjem prirode i prirodnih materijala u vaše domove u velikoj meri će uticati na život u takvom prostoru. Prirodni materijali daju vašem prostoru toplinu i prijatnost, dok mu zelenilo daje osećaj svežine i otvorenosti. Najpopularniji i najzastupljenjiji od svih prirodnih proizvoda je sasvim sigurno parket, koji kvalitet vašeg prostora i način života u njemu podiže na jedan potpuno nov nivo. Pored potpuno prirodnog izgleda drveta, parket predstavlja savršen užitak i za vaša stopala.

Upotreba prirodnog zelenila, kao i detalja sa zelenim motivima, svakako je jedan od glavnih trendova ove godine. Dizajneri poručuju da ne možete preterati sa biljkama u prostoru. Neka se u svakoj prostoriji nađe neka biljka koja će oplemeniti prostor, od velikih podnih biljaka, do onih koje se spuštaju niz police.

Zeleni motivi mogu da ušetaju u vaš dom i u vidu tapeta, raznovrsnih dekorativnih elemenata, kao što su slike na zidu, navlake za jastučiće, zavese, prostirke, servisi za ručavanje i drugo.
 

4. Geometrijski motivi

Do sada su se geometrijski motivi javljali isključivo u vidu detalja na dekorativnim elementima, ali njihova zastupljenost postaje sve rasprostranjenija. Pored tapeta sa geometrijskim motivima, sve veću ulogu u mnogobrojnim enterijerima zauzimaju i pločice raznovrsnih geometrijskih oblika, koje prostoru daju određenu notu dinamičnosti. Ali zašto bi se ograničili samo na zidove kada je u pitanju kreiranje osećaja dinamičnosti i razigranosti; zašto ovu igru ne bi preneli i na pod? 

Tarkett u svojoj ponudi ima jedan potpuno nov proizvod koji savršeno odgovara vodećim svetskim trendovima, a to je kolekcija Mixonomi iz LVT grupe proizvoda. Mixonomi pod je dostupan u više geometrijskih oblika, kao i u širokom spektru boja, pa pomoću njega možete kreirati pod po vašem ličnom ukusu i stilu. Pustite mašti na volju, zamislite vaš idealan pod i kreirajte ga uz pomoć jedinstvene Mixonomi kolekcije.

 

 

 

Prema rečima Patricije Leunis, dizajn direktora Tarkett kompanije, „prostori u enterijeru obezbeđuju beskrajne zabavne i kreativne mogućnosti“, a Mixonomi kolekcija je idealan način da iskažete svoju kreativnost. 
 

5. Detalji od metala

Detalji od metala oduvek su davali enterijerima određenu dozu elegancije i sofisticiranosti, ali ovaj put, umesto roze zlata i bakra, akcenat se stavlja na detalje od mesinga. Pomoćni stočići, dekorativna ogledala, lampe, kao i nogare od nameštaja, učiniće da vaš enterijer odiše stilom i elegancijom.

Ono što je zajedničko za sve ove trendove, to je da je akcenat na doživljaju prostora. „Kada integrišemo boje, šare, teksture, svetla i linije, mi u stvari stvaramo doživljaje“, kaže Patrisija Leunis. Kroz kreiranje različitih doživljaja u prostoru u kom živimo, mi ujedno definišemo i naš lični stil života.