Vrtić Snežna pahulja

Vrtić Snežna pahulja

2020 | Fužine, Hrvatska

Galerija fotografija

Prvi vrtić u Fužinama nalazi se u blizini centra grada, u gusto izgrađenom kvartu između glavnog puta i reke Ličanke.

Kako bi se prilagodila okolnoj ruralnoj arhitekturi i potrebama dece kao primarnih korisnika, zgrada je podeljena u četiri manje celine. Dvorana, kao najdominantnija celina, naglašava i oblikuje ulaz u zgradu sa jugozapadne strane. Odabirom kosog dvostrešnog krova i oštrih ivica koji odražavaju lokalni stil gradnje, celine postaju interijeri velike visine, koji su iskorišćeni kao dvoetažni prostori. Visina galerija je manja kako bi se stvorio intimniji prostor za decu.

Unutrašnjim prostorom dominira drvo kao kontrast tamnoj fasadi i krovu obloženim limom. Drvo se koristi kao počast tradicionalnim zgradama Gorskog kotara i drvetu kao tradicionalnoj sirovini tog područja. Takođe, maksimalna upotreba drveta u interijeru, odgovor je i na nemogućnost korišćenja drveta u eksterijeru. Dodatna prednost korišćenja drveta je toplina prostora i stvaranje podsticajnog okruženja.

Za pod su korišćene dve kolekcije Tarkett linoleuma, Veneto xf2TM i Etrusco xf2TM.
Linoleum je sačinjen od prirodnih materijala i 100% je razgradiv. Za proizvodnju linoleuma koristi se laneno ulje, kreda, drvo, borova smola i različite vrste pigmenata. Zahvaljujući takvom sastavu, Tarkett linoleum je antibakterijski, antialergijski i antistatičan materijal. Zbog isparenja borove smole, linoleum je čak i koristan za ljude sa respiratornim smetnjama.

Dezen Linen 400, iz kolekcije Veneto xf2, postavljen je u ulaznom delu prostora, hodniku, koji ulazi u niži deo vrtićkih jedinica.

Dalje je korišćen sivi linoleum, Beige 002, kolekcija Etrusco xf2TM, koji se proteže na vrtićke jedinice i dvoranu.

Razigranost dece, kao i okruženje i lokacija, ilustrovani su na pročeljima jedinica vrtićkog objekta kao grafički prikaz „kućice". Na taj način, fasada, uokvirena kosim krovom, stvara igru senki i promenljive percepcije izgleda objekta, nudeći prolazniku prikaze raznih scena, od kojih oni mogu "odabrati" omiljenu.
 

Preporučene kolekcije

Saznajte

Tarkett linoleum, sačinjen od prirodnih materijala, idealan je izbor za objekte gde borave deca. Pogledajte kako se uklopio u interijer vrtića Snežna pahulja u Fužinama.

Dizajner/Arhitekta

Studio Mapa

Segment

Vrsta podova