Boja godine 2019 – koralno crvena!
Boja godine 2019 – koralno crvena!

Izborom boje godine, kompanija Pantone već 20 godina diktira dizajnerske trendove, podjednako u industrijskom dizajnu, modi, grafičkom dizajnu, uređenju enterijera i mnogim drugim dizajnerskim oblastima. Izbor za boju godine je zasnovan na detaljnim istraživanjima savremenih trendova, od društveno-ekonomskih fenomena, preko industrije zabave i društvenih mreža, do novih tehnologija i materijala. Sa druge strane, kompanija Pantone na ovaj način vrši ogroman uticaj na sve sfere dizajna u kojima su boje bitne. Nakon ultraljubičaste, boje godine za 2018, ovogodišnji izbor pao je na nešto življu, topliju i otvoreniju nijansu: koralno crvenu!

Koralno crvena, odnosno boja živog korala, (Living coral 16 – 1546) je izuzetno kompleksna boja, istovremeno živopisna i blaga, energična i nežna. Ova boja savršeno ilustruje dinamičnost i kompleksnost savremenog doba, podjednako inspirisana prirodom i ekologijom, kao i digitalnim tehnologijama i društvenim mrežama. U prirodi se ova boja može videti samo u podvodnom svetu, pa je ona ujedno i podsetnik koliko je važno očuvanje prirodne sredine i ponovno povezivanje sa prirodom i živim svetom.

 

U dizajnu enterijera ova boja će sasvim sigurno naći primenu, ne samo u detaljima poput komadnog nameštaja i kućnih uređaja, nego i u obradi većih površina, poput zidova, podova, pa čak i plafona. Unoseći u vaš prostor prirodne nijanse i živost koralnog grebena, ova boja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Svojom optimističnošću i razigranošću, ona poziva na druženje, na okupljanje prijatelja i porodice, na srećne zajedničke trenutke. Istovremeno je i intimna, pružajući savršenu scenografiju za kreativno razmišljanje, smirenost i meditaciju.
 

Detalji u boji korala

Koralno crvena boja posebno je pogodna ako želite da u vaš životni prostor unesete živosti i energije, a da pritom ne morate da renovirate celokupan prostor. Detalji poput jastuka, lampe, tepiha, slike na zidu ili sitne dekoracije svakako će osvežiti i „oživeti“ prostor, bez potrebe za velikim ulaganjima. 

Ukoliko se pak odlučite za veće i hrabrije intervencije u prostoru, ovom bojom možete akcentovati određeni zid ili veće komade nameštaja, poput kuhinje ili plakara. Koralna dnevna soba ili spavaća soba će biti idealni gostoljubivi enterijeri. Koralna boja zidova može biti dopunjena i obogaćena dodavanjem tekstura, upotrebom interesantnih materijala, štampanih tapeta i ramova u boji zida.

Malo lakši način za interpretaciju ove boje u enterijeru je uz pomoć nameštaja u njenim tonovima – stolova, stolica, fotelja, stočića za kafu, sofa, otomana i drugih sličnih stvari. U slučaju da ne želite da kupujete novi nameštaj, pretapacirajte stari komad koralno crvenom tkaninom ili ga ofarbajte u ovu boju. Takvi predmeti će vrlo lako ulepšati vaš dom i kreirati potpuno novu sliku.

Koralno crvena u kombinaciji sa drugim bojama

Zbog svog intenziteta, koralno crvena boja se najlakše uklapa sa belom, crnom i svim nijansama sive, kao i drugim neutralnim nijansama. Ukoliko pak želite ako želite da u vaš prostor unesete dozu sofisticiranosti i luksuza, onda je kombinacija koralno crvene i zlatne pravi izbor.

Sa druge strane, želite da u vaš prostor unesete dah prirode i „morsku“ atmosferu, to možete postići kombinacijom ove boje sa različitim nijansama plave, od teget plave do tirkizne. 

Podovi u koralnoj boji

Pored ovih osnovnih „trikova“ kako možete svoj dom obogatiti i oplementi koralnom bojom, postoji još jedan način koji je sigurno za one malo smelije, a to je upotreba koralne boje na podu. U vremenu kada je u uređenju prostora sve dozvoljeno, zašto se ograničiti isključivo na drvene dezene kada su podovi u pitanju?

iD Mixonomi kolekcija Tarkett LVT ploča, pored raznovrsnih oblika nudi i različite jarke boje, među kojima je nekoliko Mixonomi dezena nijansi približnih koralno crvenoj boji i koje će sasvim sigurno učiniti vaš pod nesvakidašnjim. Pored LVT ploča, nijanse koralno crvene možete pronaći i u kolekcijama linoleuma, poput dezena Trentino Grapefruit 530. Korišćenjem ove boje na podu definitivno ćete pokazati vašu kreativnu i razigranu stranu! 

Koralno crvena boja je tu da nam pomogne da 2019. bude godina radosti i optimizma. Osvežite dom koralnom crvenom i uverite se zašto je baš ova boja izabrana za boju godine od strane vodećih svetskih stručnjaka.