Cene laminata

Cene laminata

Cene laminata se računaju po kvadratnom metru. Na razlike u ceni laminata utiču različiti faktori, kao što su: kvalitet laminata, površinski efekti dasaka laminata, dimenzije dasaka, oborene ivice, površinska zaštita, period garancije laminata.  

Gustina HDF-a je karakteristika koja se ne vidi, ali daje stabilnost i snagu laminatnom podu. Smatra se da je laminat veće gustine od 850 kg/m3 dobrog kvaliteta.

Kvalitetni laminati nude prirodniji izgled drveta ili pločica, različite površinske efekte, povećanu otpornost i obezbeđuju duži period garancije. Ovo je važno imati na umu imajući u vidu da je zamena poda u domu nešto što radimo svega par puta u toku života.

Obzirom na veliki broj opcija cene laminata variraju i zavise od odabranih karakteristika laminata.  Cene za odabrani laminat možete proveriti u najbližem prodajnom objektu.

Šta je potrebno uzeti u obzir osim cene laminata?

Potrebno je uračunati 5% više m2 laminata i podloge zbog ukrajanja laminata prilikom ugradnje. Ukoliko uzmete manje može se desiti da nemate dovoljno laminata da pokrijete željenu kvadraturu. 

Cena laminata je samo jedan od troškova koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine laminata. Dodatni troškovi koje možete imati prilikom postavljanja laminata, mogu biti: premeštanje nameštaja, skidanje starog poda, pripremanje podloge, troškovi ugradnje laminata kao i troškovi pratećeg asorimana – zidnih lajsni, prelaznih lajsni, podloge itd. 

U slučaju da je podloga preko koje postavljate laminat savršena – ravna, suva i čvrsta, dodatni troškovi su sunđerasta podloga preko koje se postavlja laminat, lajsne i sam trošak ugradnje.

Postavljanje laminata preko postojećeg poda

Iako je laminat moguće ugraditi preko postojećeg poda, uslov je da pod preko koga se ugrađuje laminat bude ravan, čvrst i bez vlage. Ukoliko to nije slučaj, možete imati dodatne troškove skidanja postojećeg poda i pripreme podloge. Ovi troškovi zavise od stanja postojećeg poda i aktivnosti koje su neophodne da bi se pod doveo u željeno stanje. 

Precizne cene za odabrani laminat kao i sve informacije oko ugradnje možete proveriti u najbližem prodajnom objektu ili sa Tarkett sertifikovanim ugrađivačima u vašem gradu.