Čišćenje i održavanje podova

Čišćenje i održavanje podova

Saveti za čišćenje i održavanje tepiha

Redovno i pravilno održavanje tepiha je uslov da vaši tepisi izgledaju sjajno i posle više godina.

Saznajte više o pravilnom tretmanu tepiha, kako da najlakše očisite čupavi tepih i kako održavati tepihe od mikrofiber poliestera.

Kako održavati parket?

Odabirom Tarkett parketa napravili ste pravi izbor. Ipak, dok su kvalitetan proizvod i odgovarajuća instalacija izuzetno važni, pravilno održavanje parketa takođe je od ključnog značaja za vaš dugogodišnji užitak.
Da biste sačuvali svu lepotu vašeg Tarkett parketa, samo sledite veoma jednostavne instrukcije:

 • Redovno čistite i usisavate parket da biste ga očistili od prašine i uklonili abrazivne čestice koje mogu izgrebati površinski sloj.
 • Nakon prolivanja, tečnost brzo obrišete.
 • Pazite na visoke štikle i neke vrste sportske obuće, naročito ako je iznošena ili oštećena. Samo voda i pesak su veći neprijatelji drvenih podnih obloga od visokih potpetica. Zapravo, visoke potpetice mogu da oštete svaki pod, čak i onaj od cementa.
 •  Stavite otirače sa spoljne i unutrašnje strane ulaza, da sprečite nagomilavanje peska i prašine na podu.
 • Stavite prostirke ispred sudopere, mašine za pranje sudova i svih radnih mesta u kuhinji, kako biste zaštitili vaš pod od kuhinjskih nezgoda, kao što su ispušteni sudovi i prolivena voda, deterdžent i hrana.
 • Izbegavate gumene ili druge zbijene prostirače koji sprečavaju protok vazduha, abrazivnu prljavštinu i vlagu.
 • Zalepite filcane jastučiće ispod nogara nameštaja ili stolica, da olakšate pomeranje i sprečite ogrebotine. Održavajte jastučiće čistim i zamenite ih ako se oštete.

Kako održavati laminat?

Današnje moderne podne obloge su proizvodi koji imaju funkciju, ekonomični su za posedovanje i imaju najbolje performanse na dugi rok. Površinski sloj daske Tarkett laminata sprečava razvijanje bacila i bakterija. Dobro zaptivena površina je otporna na fleke, a čvrsti sistem zaključavanja sprečava prodiranje prašine i prljavštine u spojeve.

 • Čistite laminat redovno mikrofiber krpom ili uz pomoć usisivača. U slučaju potrebe, prebrišite pod blago vlažnom krpom (pod treba da je suv posle 15 sekundi).
 • Svake dve nedelje koristite sredstvo namenjeno čišćenju laminata, temeljno isperite mop i na kraju prebrišite pod suvom krpom. 
 • Momentalno uklonite mrlje i fleke sa laminata. Istrljajte fleke čistom, suvom krpom natopljenom sa odgovarajućim sredstvom za čišćenje. 
 • Popravite ulubljenja i ogrebotine koristeći Tarkett Repair Kit.

 

Uputstvo za čišćenje i održavanje

Potrebno vam je određeno uputstvo za čišćenje i održavanje? Potražite dokument Uputstvo za čišćenjeu Centru za dokumentaciju, tako što ćete pretražiti proizvod ili ime kolekcije. Ovde možete pronaći uputstva za čišćenje  linoleuma, komercijalnog vinila, sportskih podova, parketa i laminata: