Cradle to Cradle sertifikati

Cradle to Cradle sertifikati

Težimo ekološkom dizajnu sa dobrim materijalima.
To počinje sa sirovinama od kojih se proizvode naši podovi. Od 2011. godine sarađujemo sa naučnim institutom EPEA, kako bismo tokom naših aktivnosti primenili principe Cradle to Cradle® (C2C). Ocenjivali smo na hiljade sirovina kako bismo razumeli njihov uticaj na naše zdravlje i planetu i neprestano nastojimo da usavršavamo naše proizvode, uz pomoć novih formulacija i drugačijih sirovina.
 

CRADLE TO CRADLE CIRCULAR ECONOMY PRINCIPLES

Prema principima Cradle to Cradle® i principima cirkularne ekonomije, proizvodi bi na kraju upotrebe trebalo da posluže kao ssirovina u novim procesima proizvodnje ili kao hranjiva materija u biološkom ciklusu.

Sertifikacija Cradle to Cradle se zasniva na 5 kriterijuma:

•    zdravlje materijala,

•    ponovna upotreba materijala,

•    obnovljiva energija i upravljanje ugljenikom,

•    upravljanje vodom,

•    društvena pravednost.

Postupak izdavanja sertifikata razmatra hemijske sastojke koji se koriste u formulaciji proizvoda. Procenjuje uticaj na zdravlje ljudi i životnu sredinu, uzimajući u obzir rizik od izloženosti njihovom ugradnjom u podne obloge,  kao i njihovu sposobnost recikliranja/kompostiranja. Cradle to Cradle® pomaže Tarkettu u stalnoj optimalizaciji proizvoda, a sistem sertifikacije da se identifikuju mogućnosti za poboljšanja.

Tarkett je pionir u održivom dizajnu, a  nekoliko proizvoda su dobili sertifikat Cradle to Cradle® Bronze, Silver i Gold. Tarkett nudi sertifikovane proizvode u gotovo svim kategorijama heterogeni i homogeni vinil podovi, linoleum, tekstilni podovi i parket. Čak se i proizvodi bez sertifikata ocenjuju prema metodologiji Cradle to Cradle u smislu materijala, životne sredine i zdravlja ljudi.

PARKET: SERTIFIKAT CRADLE TO CRADLE® SILVER

Tarkett poseduje Cradle to Cradle® Silver sertifikat za asortiman višeslojnog parketa. Prvi je proizvođač drvenih podova u Evropi sa sertifikatom Cradle To Cradle® za svoje proizvode.

Sertifikat Cradle to Cradle vrednuje kriterijume kao što su sadržaj, ponovna upotreba materijala i ekološki odgovorna proizvodnja u oblastima kao što su proizvodnja energije i upravljanje vodom. U pogledu kriterijuma energije i vode, učinak Tarketta ocenjuje se na zlatnom nivou.

DESSO EcoBase® podloga za tekstilne ploče: sertifikat Cradle to Cradle Gold

Napravljena od 100% pozitivno definisanih materijala, DESSO EcoBase® podloga za tekstilne ploče dobila je sertifikat na nivou Cradle to Cradle Gold, sa nivoom Cradle to Cradle Platinum za zdravlje materijala. Sadrži najmanje 75% recikliranog sadržaja (upciklirani krečnjak)*, i proizvodi se u postrojenjima koja se napajaju isključivo obnovljivom električnom energijom. Čitava podloga se može odvojiti od tekstilne ploče i bezbedno reciklirati u okviru Tarkett-ove namenske proizvodne linije. Recikliranjem EcoBase tekstilnih ploča ostvaruje se ušteda CO2 do 20% po ciklusu proizvoda u odnosu na ko-generacije EcoBase-a u industriji cementa. Svi DESSO proizvodi se mogu opremiti EcoBase podlogom, dok je naš AirMaster asortiman sa sertifikatom Cradle to Cradle Silver, za koji je dokazano da pomaže u čišćenju vazduha u zatvorenom prostoru od fine prašine, standardno opremljen EcoBase podlogom.

*Tekstilna ploča sa EcoBase podlogom sadrži do 89% recikliranog ili obnovljivog sadržaja bez ugrožavanja zdravlja materijala ili njegovih performansi.

IQ ONE KOLEKCIJA VINIL PODOVA: SERTIFIKAT CRADLE TO CRADLE® GOLD

iQ One je nova generacija homogenih vinil podova koji nisu od PVC-a i savršeno je uravnotežena između estetike, fleksibilnosti i izdržljivosti. iQ One koristi prednosti jedinstvene formule homogenih termoplastičnih podova, bez PVC-a i plastifikatora, i pruža iste jedinstvene prednosti zbog kojih iQ decenijama predstavlja prepoznatljivo ime. Idealan je za visokofrekventne prostore sa specifičnim zahtevima, kao što su javni prostori, obrazovne i zdravstvene ustanove. Njegova izuzetna fleksibilnost olakšava ugradnju i postavljanje ukrasnih lajsni. To je prva homogena podna podloga na svetu sa sertifikatom Cradle to Cradle® Gold, što potvrđuje Tarkett-ovu pionirsku ulogu u smislu održivosti.

LINOLEUM: SERTIFIKATI CRADLE TO CRADLE® BRONZE, SILVER I GOLD 

Tarkettov linoleum je prvi na svetu dobio sertifikat Cradle to Cradle® za održivi pristup. Izrađen od prirodnih materijala kao što su laneno ulje, borova smola, juta, prah od drveta i plute, uz 100% mogućnosti za recikliranje, linoleum je vrhunski prirodni i obnovljivi proizvod. Asortiman kompaktnog linoleuma dobio je sertifikat Cradle to Cradle® Silver 2011. godine i zadržao je srebrni nivo, što znači da su svi sastojci koji se koriste za proizvodnju linoleum podova identifikovani i pozitivno ocenjeni.

Da bi se postigao ovaj nivo sertifikacije, proces proizvodnje mora zadovoljiti nekoliko zahteva. Okarakterisana je potrošnja energije i vode i preduzete su mere za poštovanje smernica za upravljanje vodom koje propisuje Cradle to Cradle®.U proizvodnom pogonu u Narniju, Italija gde se proizvodi linoleum, postavljeno je postrojenje zatvorenog ciklusa, u svrhu ponovne upotrebe vode koja se koristi u procesu hlađenja, a preuzeta je  obaveza povećanja udela obnovljive energij,eTakođe je izvršena kompenzacija emisija CO2. Zahvaljujući Tarkett-ovoj posvećenosti održivosti i ekološkom dizajnu,  linoleum podovi sada  imaju i sertifikat na nivou Cradle to Cradle® Gold,  za kolekciju Veneto Essenza 100% linen i za nove kolekcije Original Essenza.

Najnovija inovacija u asortimanu linoleuma je LinoWall, prva i jedina odobrena linoleum zidna obloga, koja je dobila sertifikat Cradle to Cradle® Silver.