Dizajn za život, primenom principa održivosti

Dizajn za život, primenom principa održivosti

Danas ljudi većinu svog vremena provode u zatvorenom prostoru. Zato dizajniramo za život kako bismo vam pomogli da stvorite zdravije prostore, koji su prijatni za ljude. Dizajniramo visokokvalitetne, održive proizvode.  Kontinuirano poboljšavamo zdravstvene i ekološke aspekte naših proizvoda, nastojimo da biramo materijale koji se mogu obnoviti, reciklirati i transformisati u nove proizvode. I posvećeni smo odgovornom upravljanju prirodnim kapitalom – da pomažemo u očuvanju prirodnih resursa, pozitivno utičemo na smanjenje klimatskih promena i očuvanje zaliha vode na našoj planeti.

Prostori prilagođeni ljudima

Tarkett je posvećen razvoju rešenja koja će poboljšati kvalitet života i blagostanje u zatvorenim prostorima. To je posebno važno kada uzmete u obzir da danas 90% svog vremena provodimo u zatvorenom.

Kvalitet vazduha u zatvorenim prostorijama: Tarkett nudi proizvode sa ukupnim emisijama isparljivih organskih jedinjenja (VOC), koji su 10 do 100 puta bolji od najstrožih standarda. 96% naših podova imaju niske TVOC.

Zdrave komponente: Od 2010. godine Tarkett proaktivno razvija alternative ftalatima, zahvaljujući značajnim ulaganjima u istraživanje i razvoj. Danas su svi Tarkettovi proizvodi od vinila proizvedeni u Evropi, Aziji i na Srednjem Istoku (EMEA) 100% bez ftalata.

Sveobuhvatna ocena: Danas 98% materijala koji se koriste u našim proizvodima  ocenjuje nezavisna institucija, prema kriterijumima principa Cradle to Cradle®. Tarkett optimizuje izbor materijala u skladu sa okvirom za ocenu, prema  Cradle to Cradle® principima. iQ One, Desso Ecobase® podloga za tekstilne ploče, Originale linoleum i LVT pod iD Revolution dostižu zlatni nivo sertifikata Cradle do Cradle®.

Jednostavna ugradnja i održavanje: Dok ekološki projektujemo naše proizvode, uzimamo u obzir i ključne prednosti održivosti tokom njihovog životnog veka:
- lako postavljanje i uklanjanje
- održivo i lako održavanje.

Očuvanje prirodnog kapitala

Biljke, šume, voda, stene i zemlja pružaju nam vitalne  uslove potrebne za opstanak, uključujući čist vazduh, vodu, hranu, energiju i mesto za život. Očuvanje prirodnog kapitala znači biti odgovoran prema okruženju, zameniti fosilna goriva obnovljivom energijom, preduzeti mere u cilju pozitivnog uticaja na smanjenje klimatskih promena i ponovo koristiti materijal radi očuvanja dragocenih prirodnih resursa.

Danas se 70% sirovina koje mi koristimo ili reciklira, brzo obnavlja, ili su u izobilju dostupne u prirodi. Do 2020. godine želimo da dostignemo 75% učešća ovakvih sirovina u našim procesima.

U Evropi, više od 60% drveta koje koristimo sertifikovano je od strane FSC® (Saveta za upravljanje šumama) ili PEFCTM (Programa za odobravanje sertifikata za šume).

Danas je 68% proizvodnih pogona u okviru Tarkett Grupe opremljeno zaokruženim tokovima vode, ili uopšte ne troše vodu. Na industrijskoj lokaciji u Srbiji (Bačka Palanka) implementiran je 100% zatvoreni tok vode. Cilj je da do 2020. godine 100 % postrojenja u sastavu Tarkett-a imaju zatvoreni vodeni tok. 

Do 2020. smanjićemo emisiju gasova staklene bašte u našim proizvodnim pogonima za 20% u odnosu na 2010. (u ekvivalentu CO2 po proizvedenom kvadratnom metru proizvoda). To postižemo uz mere energetske efikasnosti, kao i snabdevanjem zelenom električnom energijom, ili lokalnom proizvodnjom.

žSolarni paneli postavljeni su u fabrikama za proizvodnju tekstilnih podova u Dendermondu (Belgija) i u Goirle i Waalwijk (Holandija), kao i na krovu jedne od naših glavnih poslovnih zgrada, u okviru pogona za proizvodnju linoleuma u Narniju (Italija).

Više od 50 % energije iskorišćene na industrijskoj lokaciji u Bačkoj Palanci (Srbija), potiče iz obnovljivih izvora.