ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

 

Ovde možete pronaći najčešća pitanja naših kupaca: u odgovorima možda možete pronaći informacije koje tražite. Mi smo na raspolaganju za sva dalja pitanja.

Tarkett proizvode možete kupiti u vodećim maloprodajnim objektima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji. Jednostavno unesite svoj poštanski broj ili ime mesta koje je vam je najbliže u našu novu alatku za lociranje prodavnica podnih obloga kako biste pronašli prodavnicu koja vam je najbliža. Prodajne objekte možete pogledati ovde.

Tarkett ne prodaje proizvode direktno potrošačima već samo preko ovlašćenih prodavaca. Ovlašćeni maloprodavci vam mogu pomoći oko izbora odgovarajuće podne obloge za vaš dom ili prostor, pratećeg asortimana i ugradnje. Ovde takođe možete dobiti sve informacije o cenama podnih obloga i pratećih usluga. Prodajne objekte možete pogledati ovde.

Cene Tarkett proizvoda kao i sve informacije oko ugradnje možete proveriti u najbližem prodajnom objektu u vašem gradu. Prodajne objekte možete videti ovde.

Masivni parket - je vrsta starog parketa napravljenog od tvrdog drveta celom dužinom komada drvene obloge, obično se ugrađuje pomoću spojeva na pero i žleb, lepljenjem spojeva. Višeslojni parket napravljen je od dva ili više slojeva,   ugrađuje se bez upotrebe lepka na spojevima (slobodna ugradnja), a sama ugradnja može da se izvrši “plivajućom” metodom ili ugradnjom lepljenjem poda za podlogu.

Prvo, ne treba lakirati višeslojne parkete, već su lakirani gotovi parketi. Sa ovom karakteristikom omogućavate da vaš dom ne bude « zarobljen » štetnim isparenjima običnih lakova, već da imate dugotrajno i ekološko rešenje zasnovano na vodenoj bazi. Drugo, jednostavna ugradnja omogućava vam da ugradite troslojne parkete sami za samo jedan dan, a da imate parket koji će Vas « služiti » godinama.  Veoma stabilna konstrukcija, lako održavanje, mogućnost ugradnje preko sistema podnoga grejanja (osim bukve), veliki izbor efekata poput termotretmana, četkanja, dodatne zaštite kraćih ivica, ekološko rešenje, bezbroj varijacija boja i mnoge druge prednosti.

Ne, Tarkett parket je već lakiran pomoću Proteco Strong laka, jednog od najboljih završnih premaza na tržištu. 

Tarkett parket može se ponovo brusiti 3 puta, zahvaljujući debljini gornjeg sloja. 

Asortiman Tarkett parketa nudi vam 5 različitih vrsta drveta: hrast, crveni hrast, jasen, orah, afrički mahagoni.

Daska koja je sastavljena od 1 lamele,  znači da je lamela isečena iz jednog komada što pokazuje puni karakter odabrane vrste drveta, zbog svog veoma eskluzivnog i luksuznog izgleda. Daska sa konstrukcijom sastavljenom od 3 lamele znači da je svaka daska napravljena od tri reda lamela.

Tarkett parket pogodan je za unutrašnju primenu u stambenim prostorijama – od hodnika i kuhinje, do spavaćih soba i dnevnih boravaka. U suštini, Tarkett parket je savršeno rešenje za svaki prostor u Vašem domu, osim oko kada i tuševa.
Drvene podne obloge u celom Vašem domu mogu dati utisak topline, neprekidnog sklada i prirodne lepote u kombinaciji sa izuzetnim kvalitetom.

 

Postavljanje se obično može uraditi za jedan dan i pod je odmah spreman za upotrebu.
NAPOMENA: Naši fabrički provereni i detaljno obučeni tehničari obave ugradnju za tili čas. Obratite se zaposlenima na prodajnom mestu radi zakazivanja ugradnje koja će odgovarati Vašem vremenskom rasporedu.

 

Da biste osigurali najbesprekorniju moguću ugradnju, treba da uradite sledeće:
1. Sklonite sve lomljive predmete, kao što su keramika, porculanske figurice, kolekcije itd.
2. Sklonite posteljinu sa kreveta.
3. Odvojite sve žice, kao što su električni kablovi za TV, stereo uređaje i računare. Podopolagači će obično pomeriti Vaš nameštaj, ali ne mogu preuzeti odgovornost za bilo kakva oštećenja koja se pritom pojave.

 

Preporučujemo Vam da kao krajnji kontrolor proverite ispravnost boje, završnu obradu, stil i kvalitet svog drvenog poda PRE ugradnje. Nemojte prihvatati delove koji ne mogu biti prihvatljivi za ugradnju.

 

Važno je da se vlaga kontroliše u svim unutrašnjim prostorijama, a to se posebno odnosi na Vaš dom. Preporučujemo opseg vlage od 30 do 50% i temperaturu od najmanje 18°C za sve unutrašnje prostore pre, tokom i posle ugradnje. Na monteru/vlasniku je odgovornost da osigura prihvatljive uslove pre ugradnje drvenih podnih obloga. Proizvođac ne prihvata nikakve probleme sa podnim oblogama od tvrdog drveta koji su povezani sa ili se odnose na neodgovarajuće uslove na mestu postavljanja.

Ukoliko je reč o pravougaonoj prostoriji daske postavite paralelno sa dužim zidom, a ukoliko je reč o kvadratnoj prostoriji, daske postavite u pravcu izvora svetlosti. Kada je reč o hodniku, daske uvek postavite uzduž.

U dugačkim, uskim prostorijama, kao što su hodnici, uvek ugraditi daske po dužini prostorije.

Tarkett fabrički obučeni podopolagači detaljno će proveriti Vaš dom. Površine poput betona i starih drvenih podnih obloga (osim tepiha) savršene su podloge na koje možete postaviti proizvode visokih performansi. U svakom slučaju, podloga mora biti čvrsta, ravna i suva, a prostorija mora ispunjavati potrebne uslove (Važno je da se vlaga kontroliše u svim unutrašnjim prostorijama. Vlažnost podloge <2%CCM, relativnu vlažnost vazduha od 30 do 50% i temperaturu od najmanje 18°C za sve unutrašnje prostore pre, tokom i posle ugradnje.)

 

Bez problema. Tarkett parket namenjen je za ugradnju preko pravilno postavljenih podova sa grejanjem putem toplotnog zračenja. Međutim, ti podovi moraju imati ugrađenu zaštitu od vlage. Sistem grejanja ne sme imati „vrele tačke“ koje prelaze
25°C – potrebna je ravnomerna temperatura koja ne prelazi 25°C u celoj prostoriji. Takode, podovi od bukovine i javora nisu pogodni za ugradnju preko podnog grejanja.

 

Lajsne za parket koje se ugrađuju nakon ugradnje parketa imaju dve veoma važne svrhe. Prvi je da vizuelno sakriju praznine od širenja (koje sigurno postoje izmedu poda i zida), a drugi je da predstavljaju dobru vizuelnu i estetsku vezu između poda i
zida. Nikada ne stavljajte lajsne tako što cete ih zakucati ekserima direktno na postavljen pod. Normalno je da ugrađeni podovi imaju prirodno kretanje, tako da se može desiti da se lajsne pomeraju zajedno sa parketom i pod se može lako oštetiti. Da
bi se to izbeglo, lajsne se moraju prišrafiti ili zalepiti za zid, ili je najbolje koristiti Tarkett ClipStar, koji vam omogucava da po potrebi uklonite lajsne.

 

Jeste. Jedna od brojnih prednosti polugotovih drvenih podnih obloga je lakoća zamene oštećene daske. Zamena oštećenih podnih dasaka je brza, čista i jeftina u poređenju sa dubinskim brušenjem i završnom obradom. Potrebno je samo oko 15 do 20 minuta za jednu dasku, te zato predlažemo da držite nekoliko dasaka pri ruci nakon ugradnje.

Da. Tokom dugotrajne upotrebe dolazi do habanja površinske zaštitne obrade – laka. Stari i oštećeni lak se lako uklanja brušenjem primenom odgovarajućeg brusnog papira. Nakon brušenja, površinski sloj se lakira lakovima na bazi vode.

Koraci kod ponovne završne obrade: 

1. Pod mora biti čist i bez ostataka i masnoće. 
2. Blago i ravnomerno izbrusite površinu poda primenom odgovarajućeg brusnog papira. 
3. Usisajte i obrišite blago vlažnom krpom da biste uklonili prašinu. 
4. Nanesite prajmer pre nanosa laka u skladu sa preporukama proizvođača. 
5. Nanesite onoliko premaza laka koliko preporučuje proizvođač.

Evo nekoliko saveta koji vam pomažu da zaštitite parket od ogrebotina.

• Redovno počistite ili usisajte, jer nagomilani sitni pesak može oštetiti površinu poda. Nastavak za usisavanje mora biti u vidu četke ili filcanog dodatka. Uverite se da su točkići usisivača čisti i ne oštećuju površinski sloj.
• Postavite zaštitne jastučiće ispod nogara nameštaja da biste smanjili ogrebotine i udubljenja.
• Koristite tepihe na veoma prometnim područjima i okretnim tačkama (npr. odmorišta na stepeništima, ulazi u prostorije itd), naročito ako imate veliku porodicu ili držite kućne ljubimce.
• Izujte cipele sa oštrim ili oštećenim petama pre hodanja po podu.

Drvo je prirodni proizvod i varijacije u strukturi  ili boji su normalna pojava. Promene boje drveta treba očekivati kako Vaš pod stari i one se smatraju poželjnim. Pored toga, izlaganje celog ili delova ugrađenog poda direktnoj sunčevoj svetlosti može izazvati varijacije u boji, a takve varijacije u boji nisu pokrivene garancijom. Karakteristike prirodnog drveta, kao što su mineralne pruge, čvorovi, varijacije u vlaknima, itd., predstavljaju normalne karakteristike i ne smatraju se oštećenjima. Zaštitni znaci prirode ne dopuštaju da dva komada drveta budu ista, pa se mogu pojaviti varijacije u boji ili druge varijacije. 

Preporučujemo Vam da kao krajnji kontrolor proverite ispravnost boje, završnu obradu, stil i kvalitet svog drvenog poda PRE ugradnje. Nemojte prihvatati delove koji ne mogu biti prihvatljivi za ugradnju.