Hoblovanje parketa

Hoblovanje parketa

Kada kažemo hoblovanje, pre svega mislimo na brušenje površine drveta i kasnije njeno uljenje ili lakiranje. Mislimo na restauraciju drvenih podova. 

Parketi Tarkett su gotovi proizvodi, već prelakirani i spremni za ugradnju, što znači da nakon ugradnje nema dodatnih radova, već možete odmah unositi nameštaj i uživati u svom prostoru. Ipak, nakon godina korišćenja vaš pod će prirodno pokazati znakove habanja ili ćete jednostavno poželeti da osvežite svoj prostor novim izgledom parketa. Hoblovanjem parketa ćete doći do osnovnog sloja drveta, ali danas nije retkost da se drveni podovi oboje u neku potpuno drugu boju. 

Da li Tarkett parket može da se hobluje?

Može, ali hajdemo redom. Zašto biste odmah hoblovali celu površinu, kada u većini slucajeva, površinski sloj parketa može lako da se obnovi jednostavnom primenom kvalitetnog laka na bazi vode, kompatibilnog s originalnim Tarkettovim površinskim slojem. Ova vrsta ponovne završne obrade je jednostavna i ekonomična u poređenju sa dubinskim brušenjem. Imate mogućnost da ponovo obradite čitav pod ili samo jedan njegov deo. Pobrinite se da stepen sjaja novog laka bude isti kao i kod originalnog površinskog sjaja (starog laka). 

hoblovanje parketa

Koraci kod ponovne završne obrade ili hoblovanja parketa:

PRIPREMA. Kao i uvek, dobra priprema je neophodna. Pre nego što započnete hoblovanje, pod mora biti čist i bez ostataka i masnoće. Temperatura prostorije mora biti između 18 i 27 stepena celzijusa. Isto tako i materijali (ulje, lak, prajmer) koje ćete koristili, treba da se aklimatizuju na sobnoj temperaturi. Pripremite se i odmah kupite kompletnu potrebnu količinu ulja ili laka za premazivanje parketa. Ova operacija treba da se uradi odjednom. Količina potrebna za celu površinu će pisati na pakovanju laka ili ulja, pa treba pratiti preporuku proizvođača.

BRUŠENJE, TJ. HOBLOVANJE PARKETA.  Kada ste dobro pripremili pod, možete započeti hoblovanje parketa. Blago i ravnomerno izbrusite površinu poda pomoću mašine za brušenje i sintetičkog jastučića ili mrežice za brušenje, da biste postigli jednoličan površinski sloj bez oštećivanja boje drveta i da biste pripremili površinu za nanošenje novog laka. Za hoblovanje parketa se koriste specijalne mašine, a koriste se sintetički jastučići ili mrežice sa različitim stepenom grubosti, tj. granulacije. Što je finije hoblovanje, lepši je rezultat. Brušenje parketa mora biti ujednačeno, pa vodite računa da se parket izbrusi i u uglovima prostorije isto kao i na mestima gde je najviše pohaban. Na ovaj način, nanošenje boje i/ili laka će biti ujednačeno i parket će izgledati zaista osveženo i kao nov. 

ČIŠĆENJE NAKON HOBLOVANJA. Usisajte i obrišite vlažnim briskom da biste uklonili prašinu. 

NANOŠENJE PRAJMERA.  Pre primene laka, potrebno je naneti zaštitni sloj, tzv. prajmer u skladu sa preporukama proizvođača. 

LAKIRANJE ILI ULJENJE PARKETA. Nanesite dva premaza laka, obavezno prateći preporuku proizvođača o vremenu sušenja prvog nanosa laka. Veoma je važno da se ova faza uradi kako treba i tu bismo vam savetovali da sve prepustite profesionalcima.  

Na kraju, obezbedite dovoljno vremena da se površina parketa lepo osuši. 

Ukoliko imate pitanja o hoblovanju parketa, možete nam pisati putem kontakt forme:

hoblovanje parketa