Klinički centar Vojvodine, KCV

Klinički centar Vojvodine, KCV

2009 | Novi Sad, Srbija

Galerija fotografija

Klinički centar Vojvodine (KCV) je efikasna i efektivna visokospecijalizovana zdravstvena, naučno-istraživačka i nastavna ustanova, posvećena pružanju kvalitetnih zdravstvenih usluga tercijarnog nivoa, primenom najsavremenijih dijagnostičkih i terapijskih procedura i metoda lečenja. 

Kompanija Tarkett je odabrana da bude deo ovog značajnog projekta kroz izbor podnih i zidnih vinil obloga (kolekcije iQ Optima, iQ Megalit, iQ Toro SC, Wallgard, Tapiflex Stairs). Ugrađeno je oko 7.200 kvadrata Tarkett zidnih i podnih obloga. 

Ceo projekat Urgentnog centra, Kliničkog centra Vojvodine je autorski rad bračnog para arhitekata: Bojane i Dejana Ilijća iz firme Arhimonn, iz Novog Sada.

A evo šta oni kažu zašto su odabrali baš Tarkett vinil podove: 

„Prilikom projektovanja u zdravstvu i konkretno na primeru Urgentnog Centra, Kliničkog centra Vojvodine (KCV), važili su posebni uslovi za primenu finalnih obloga podova sa određenim koeficijentom otpora na habanje i izdržljivih na hemijska sredstva za pranje i dezinfekciju. Podovi su morali da zadovolje prvenstveno higijenske i antibakteriološke uslove da bi se razmatrali i sa arhitektonsko-građevinskog i estetskog aspekta.

Prednost vinil podnih obloga u odnosu na keramičke i kamene podove je što se izvode kao monolitni, bez fugni, gde bi se taložila prašina ili grupisale bakterije. Rezultat je podna površina sa najvišim antibakteriološkim perfomansama. 

Zahvaljujući svom hemijskom sastavu i konzistetnosti, vinil je artificijelan i potpuno sterilan materijal i samim tim potpuno nepodesan za prijem i razvoj svih vrsta bakterija, gljivica, buđi i mikrobioloških patogena bilo koje vrste. 

Pored ispunjenja primarnih higijenskih i sanitarnih uslova korišćenja i održavanja, vinil podovi poseduju malu krutost u odnosu na monolitno livene tzv. „industrijske” podove od epoksida ili poliuretana i nemaju tu tvrdoću. Daleko su prijatniji za hodanje i taktilno su bolje prilagođeni stopalu i osećaju komformiteta pri hodanju.

Elastičnost i tvrdoća poda je uvek važna gde postoji mogućnost nepredviđenog pada i lomljenja predmeta od stakla ili metala. Daleko je teže polomiti čašu, bocu, epruvetu...na elastičnom vinilnom podu u odnosu na druge. Sa druge strane, metalni predmeti ne ostavljaju ogrebotine i naprsline na vinilu prostim padom. Za deformacije na vinilu potrebne su značajne sile i težine.

Habanje kao posledica učestalog ili dugotrajnog korištenja na istom mestu ne ostavlja vidne staze kretanja, niti ima posledice po homogenu strukturu vinila ili boju, tako da se i ovde blagim poliranjem mogu izjednačiti sve površine poda.

Dugotrajnost i stabilnost na dejstvo sunčevog svetla i UV zraka je posebno važna jer nema prostorija gde je idealno i potpuno difuzno raspoređeno osvetljenje.

Termički posmatrano, vinil podovi su u kategoriji polutoplih podnih obloga i svaki dodir bosog stopala ili ruke ne daje neprijatno hladan osećaj (kao kod kamena i keramičkih pločica), već emituje toplotu prostorije i njenog vazduha.

Kad je reč o rezistentnosti prema zvučnim vibracijama, vinil obloge značajno slabije reflektuju zvuk, ne vibriraju, ne rezoniraju i slabo propuštaju zvuk. Za ostvarivanje tišine i mira pacijenata u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama ova karakteristika je od krucijalnog značaja.

Estetika i paleta boja su veoma važne ne samo zbog psihološkog doživljaja objekta, već se mogu koristiti i sa aspekta brze vizuelne identifikacije prostora, delova prostora (odeljenja), ili pojedinačnih prostorija. Tarkett vinil podovi se proizvode sa izraženom estetskom karakteristikom po pitanju teksture, valera i nijansi boje, koje su najčešće u spektru pastelnih, prijatnih za oko i vrlo prepoznatljivih.

Konačno, kad se detaljno razmotre sve karakteristike i perfomanse koje poseduju vinil podne (i zidne) obloge može se apsolutno argumentovano konstatovati da su vinil podovi, u odnosu na sve druge vrste materijala ubedljivo najbolje i najuputnije za širu primenu u zdravstvenim objektima svih vrsta.“

Dejan ILIJĆ, dipl. ing. arh.
Arhimonn

Preporučene kolekcije

Saznajte

Nemamo često priliku da vidimo kako podovi izgledaju nakon određenog perioda upotrebe. Fotografisanje Urgentnog Centra u okviru Kliničkog Centra Vojvodine urađeno je nakon više od 10 god. od ugradnje.

Dizajner/Arhitekta

Arhimonn, Novi Sad

Tarkett partner

Dijagonala

Vlasnik objekta

FOND ZA KAPITALNA ULAGANJA AP VOJVODINA

Segment

Vrsta podova