Linoleum – Pod sačinjen od prirodnih materijala

Linoleum – Pod sačinjen od prirodnih materijala

Šta je linoleum? 

 

Linoleum je popularan, ali ne i ispravan naziv za vinil podove.

Na prvi pogled, linoleum i vinil podovi dosta liče jedni na druge, dok se po sastavu prilično razlikuju. Linoleum je sačinjen od prirodnih materijala i 100% je razgradiv. Za proizvodnju linoleuma koristi se laneno ulje, kreda, drvo, borova smola i različite vrste pigmenata.

Zahvaljujući takvom sastavu, Tarkett linoleum je antibakterijski, antialergijski i antistatičan materijal.

Prilikom procesa proizvodnje i upotrebe linomeuma nema pojave toksina koji mogu biti štetni po čoveka i prirodu.

Zbog isparenja borove smole, linoleum je čak i koristan za ljude sa respiratornim smetnjama.

Koje su prednosti linoleuma?

Benefiti linoleuma su brojni:

•    Linoleum je prirodan i ekološki, 100% biorazgradiv materijal

•    Linoleum je topao i udoban pri hodu

•    materijal koji je, zahvaljujući svom sastavu, antistatičan, antibakterijski i antialergen pod. To ga čini idealnim za prostorije u kojima borave alergične osobe, osobe sa respiratornim smetnjama, kao i za prostore koji zahtevaju intenzivno održavanje, kao što su zdravstvene ustanove, škole, vrtići

•    Izuzetno trajan pod - može trajati 20 do 30 godina, čak i duže ukoliko se pravilno održava 

•    Olakšava i amortizuje pritisak na zglobove - udoban je, što ga čini podobnim za prostorije u kojima se očekuje duže stajanje, kao što su ordinacije, kancelarije, kuhinje

•    Zbog mekoće i izolacionih osobina linoleuma, odličan zvučni i termo izolator: svi zvuci ostaju unutar prostorija, a zvuci spolja ne dolaze unutra. Na taj način je obezbeđuje komfor za sve korisnike prostora

•    Širok spektar boja i dezena – dezeni linoleuma mogu da podsećaju na prirodne materijale potput mermera, a ukoliko koristimo linoleum ploče, kombinacijom boja i dezena možemo postići različite efekte i dobiti različite stilove u prostoru.

Tarkett linoleum stvoriće neponovljiv osećaj udobnosti i lepote u vašoj kući ili poslovnom prostoru

Pogledajte kolekcije linoleuma kako biste odabrali kolekciju koja najviše odgovara Vašim zahtevima. 

Da li je održavanje linoleuma jednostavno?

Izuzetno jednostavno održavanje jedno je od predosti linoleuma. Dovoljno da linoleum povremeno usisate i prebrišete blago vlažnom krpom koju ste prethodno nakvasili toplom vodom u koju ste dodali nekoliko kapi neutralnog sredstva za čišćenje. Ukoliko se desi da Vaš pod izgubi svežinu i sjaj, vrlo brzo i lako možete vratiti njegov prvobitan izgled ako ga premažete sredstvom za poliranje.

U uputstvu proizvođača možete pročitati detaljne informacije o održavanju.  

Kako ugraditi linoleum?

Pre ugradnje linoleuma potrebno je obaviti nekoliko predradnji:

•    Ugradnja linoleuma zahteva da pre ugradnje linoleuma pravilno uklonite postojeću podnu oblogu.

•    Podloga na koju se linoleum ugrađuje treba da bude suva, čista i ravna. U slučaju da je podloga neravna, obavezno upotrebite masu za izravnavanje.

•    kako bi se podna obloga prilagodila uslovima u prostoriji, linoleum je potrebno držati bar 24 časa u prostoriji u kojoj će biti postavljen, na sobnoj temperaturi.

•    Odmotajte i uvek premerite linoleum pre početka ugradnje, tako ćete izbeći situaciju da nemate dovoljno materijala.

•    Prilikom sečenja linoleum podne obloge potrebno je da dodate 15 cm do 20 cm u dužini.

•    Linoleum se može ugraditi lepljenjem za podlogu.
 

Prodaja linoleuma vrši se u Tarkett ovlašćenim prodavnicama. Linoleum cena za m2 zavisi od odabrane kolekcije linoleuma, a linoleum cene i druge informacije možete saznati u Prodavnicama.