Nova generacija iQ Natural održivih vinil podova

U središtu priče nove generacije iQ Natural podova je priroda.

Ovaj pod je usavršen tako da što više poštuje prirodu. Upravo priroda nudi obnovljivu sirovinu koja se koristi kako bi se zamenila fosilna sirovina za proizvodnju vinila korišćenog u iQ Natural. Radi se o biomasi koja potiče od drvnih ostataka (ne predstavlja konkurenciju prehrambenoj industriji). 

Priroda nudi bioplastifikator koji se koristi za iQ Natural.

Takođe, upravo boje i pejzaži iz prirode inspirisali su naše dizajnere da osmisle kolekciju kako bi inspirisala harmoniju i blagostanje.
Tarkett je oduvek bio posvećen pružanju održivih rešenja i uveren je da je pouzdan vinil jedan od najboljih izbora za suočavanje sa klimatskim izazovima i građevinskim zahtevima.

Otkrijte kako smo zamislili novu generaciju naših iQ vinil podova, koja nudi smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za više od 50% u poređenju sa drugim ekvivalentnim rešenjima podova*.

* Na osnovu poređenja sa opštom deklaracijom o ekološkim proizvodima (EPD) za homogene podove Instituta evropskih proizvođača podova koji se bave recikliranjem (ERFMI).

Rešenje za podove sa smanjenom emisijom gasova sa efektom staklene bašte za više od 50%*

*U poređenju sa prosečnim homogenim vinil podovima, * Na osnovu poređenja sa EPD-om za homogene podove ERFMI-ja
 

Eko-dizajnirani podovi

Kolekcija iQ Natural arhitektama, dizajnerima i vlasnicima objekata nudi podnu oblogu koja doprinosi smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte do 50%, ukoliko ovu kolekciju poredimo sa prosečnim homogenim vinil podnim oblogama. 

Svoje proizvode dizajniramo vodeći računa o principima kružne ekonomije. A eko dizajn takođe podrazumeva izbor pravih sirovina.

U tom pogledu nova generacije iQ Natural donosi velike inovacije, s obzirom da je to prvi pod na svetu s vinilom s biododacima – Biovyn™ koji zamenjuje 100% fosilnih sirovina obnovljivom biomasom, a sve u skladu sa principima masovne ravnoteže. Ova biomasa potiče od drvnih ostataka i ne predstavlja konkurenciju prehrambenoj industriji.

S biododacima znači da se nekom materijalu dodaje količina biosirovina u skladu sa principima ravnoteže masa. Izrađuje se u proizvodnom sistemu uz upotrebu biomase zajedno sa fosilnim sirovinama. Tokom proizvodnje dve sirovine se mešaju u sistemu i biološki deo se „dodaje“ određenom krajnjem proizvodu. Dodavanje kroz celi lanac snabdevanja sertifikuje treća strana, Okrugli sto o održivim biomaterijalima (Roundtable on Sustainable Biomaterials - RSB), kako bi se osigurala održivost i verodostojnost gotovog proizvoda.

Principi ravnoteže masa omogućavaju „zelenu tranziciju” u okviru postojeće proizvodne infrastrukture – bez neophodnosti za intenzivnim razvijanjem novih proizvodnih pogona – i sada čine ključni instrument za ubrzanje zelene tranzicije.

Svakim iskorišćenim kvadratnim metrom, iQ Natural doprinosi prelasku sa fosilnih na obnovljive sirovine – preduzimajući korak dalje ka kružnom, ugljenično neutralnom društvu. Ipak, tehnička i svojstva održavanja ostaju na istom visokom nivou izuzetnosti.

Okrugli sto o održivim biomaterijalima (RSB), svetski priznati nezavisni standard održivosti, dodeljuje sertifikat kako za nove sirovine koje koristimo za proizvodnju iQ Natural (BiovynTM) tako i za sam iQ Natural.

RSB je priznat kao svetski pouzdan, stručno revidiran, međunarodni standard održivosti za održivu proizvodnju naprednih materijala i goriva na biološkoj osnovi i biomase. Blisko smo sarađivali sa RSB-om tokom razvoja iQ Natural kako bismo nezavisno potvrdili posvećenost izradi proizvoda koji su društveno i ekološki održivi.

iQ Natural je prvi pod koji je dobio RSB sertifikat.

Otkrijte principe ravnoteže masa

Proizvodnja bez ugljenika

iQ Natural je jedna od najboljih elastičnih podnih obloga kada je u pitanju smanjenje emisije ugljen-doksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku.

Proizvodnja bez ugljenika znači promenu modela potrošnje energije. To je ključni pokretač u borbi protiv klimatskih promena.

Naš pogon u Ronebiju u Švedskoj, koji proizvodi iQ Natural, već godinama koristi električnu energiju bez fosilnih goriva.

Tokom 2019. godine ostvarena su i velika ulaganja kako bi se smanjila zavisnost od fosilnih goriva za proizvodnju tehnološke toplote. Dva naftna gorionika zamenjena su električnim, što će dovesti do procenjenog smanjenja gasova sa efektom staklene bašte od gotovo 4000 tona CO2 godišnje, odnosno do uštede od jednogodišnjeg voženja 849 putničkih automobila ili 4000 povratnih letova između Pariza i Njujorka.

Vrlo malo preostalih emisija gasova sa efektom staklene bašte povezanih s proizvodnjom iQ Natural (9 tona) nadoknadiće se kroz REDD+ projekte* koji pomažu rezervatu prirode TAMBOPATA.

Time proizvodnja iQ Natural postaje ugljenično neutralna.

* Tarkett pomaže rezervatu biodiverziteta Tambopata-Bahuaja kako bi podigao svest o REDD+ projektima i preduzeo mere u vezi sa klimatskim promenama i povećanjem biološke raznolikosti, kao i podržao odgovornu poljoprivredu i društvenu pravednost.

Zatvaramo petlju

Predano se trudimo da postanemo potpuno kružna kompanija, u kojoj se otpad koristi kao resurs.

Recikliranje je kamen temeljac zatvaranja petlje, jer predstavlja efikasan način za uštedu resursa, smanjenje otpada i izbegavanje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Zaista je mnogo manje energetski zahtevno da se transformišu postojeći materijali nego da se proizvodi ispočetka uz korišćenje čistih sirovina.

Uz pomoć Tarkettovog ReStart® programa za recikliranje upravljamo sistemima širom Evrope u kojima se odsečci od ugradnje vinilnih podova prikupljaju i šalju u naše centre za reciklažu.

Osim toga, da bi efikasno reciklirao vinilne podove nakon upotrebe, Tarkett u Ronebiju, u Švedskoj, gde se proizvodi iQ Natural, nedavno je lansirao inovativni način industrijskog čišćenja. Omogućuje čišćenje podova od ostataka lepka i betona, a zatim pretvaranje u vinilne granule koje su istog kvaliteta kao i čiste sirovine.

Dizajnirali smo svoje iQ podove imajući u vidu mogućnost recikliranja i aktivno zatvarajući petlju i cikluse s ovom novom generacijom.

Da bismo skratili priču, iQ Natural se dobro pokazao u svakom koraku
životnog ciklusa

Dizajn inspirisan prirodom

Priča čiji se koreni nalaze u prirodi, je naša inspiracija za dizajn kolekcije iQ Natural

„Nema bogatijeg izvora kreativnosti od prirode, i upravo tu naši dizajneri crpe nadahnuće za iQ Natural spektar kombinacije boja.

Paleta blagih, suptilnih nijansi, kombinacije mnoštva nijansi i neutralne boje koje prijaju oku. Odaberite iz grupe boja Dawn, Crisp, Radiant, Relief i Dusk, obogaćenih dodanom teksturom iz mešavine dezena „Natural Flake”.

Novi dezen Natural Flake dizajniran je tako da naglasi i istakne arhitektonske delove unutar prostora, ali i da ublaži prelaze između kombinacija boja. Svaka nijansa boje može se kombinovati u okviru svoje grupe boja ili drugih grupa kolekcije iQ Natural, što je čini svestranim pokretačem dizajna. ”

Otkrijte 5 grupa boja

Benefiti iQ Natural podova

iQ Natural je još jedna iQ kolekcija koja se odlično pokazala pri upotrebi i ima najniže troškove životnog ciklusa proizvoda.

Jednostavna ugradnja, dugotrajnost, higijena, izvanredna svojstva održavanja i izgled, skladno su povezani u jedno rešenje.

Njegova fleksibilnost i homogena konstrukcija čine ga idealnim rešenjem za klinička područja (hodnici, čiste soba itd) jer pruža vodonepropustan i gladak završni sloj, a time i prostore koji su bezbedni i jednostavni za čišćenje radi savršene higijene. Sve ove karakteristike čine iQ Natural primerenim zahtevima za područja visokog rizika od infekcija.

I pored debljine od samo 2 mm, doseže do dugotrajnih performansi iQ homogenog vinila i može da izdrži decenije neprekidne upotrebe bez narušenog izgleda, dok može obnoviti svoj prvobitni oblik redovnim suvim poliranjem.

Uz vrlo niske stope emisije isparljivih organskih jedinjenja (VOC) i sastav bez ftalata, iQ asortiman nudi vam spokojstvo u smislu da vaš pod nema merljivi uticaj na uslove vazduha u zatvorenim prostorima.

A za prostore u kojima je zvučna izolacija ključna, kao što su školski hodnici, vrtići ili javne zgrade, iQ Natural Acoustic* će biti pravo rešenje.  Dostupan u 10 boja, iQ Natural Acoustic nudi mehaničku zvučnu izolaciju od 15 dB.

Budimo praktični