Nove tekstilne ploče DESSO Solid & Shape - projekat studia Stefana Scholten

Nove tekstilne ploče DESSO Solid & Shape - projekat studia Stefana Scholten

DESSO & Studio Stefan Scholten

 

Kolekcija tekstilnih ploča Solid i Shape iz porodice DESSO i Studija Stefan Scholten predstavlja vizuelno istraživanje različitih tehnika reciklaže. Opšta estetika povezana sa recikliranim materijalima više podseća na mešavinu zamućenih boja i ritmova nego oštrih geometrijskih dezena.

 

Inspirisana procesom recikliranja kompanije Tarkett

 

ReStart® program za recikliranje olakšava preradu starih podnih obloga kao sirovina za nove podne obloge. Kompanije Tarkett može da odvoji poleđinski sloj od prediva i ponovo ga koristi kao novi poleđinski sloj za DESSO tekstilne ploče.  Prediva se ponovo obrađuju kako bi se dobile nova prediva za tepih.

 

DESSO Tarkett recycling process

Stefan Šolten:

„Naš projekat se zasnivao na ovom procesu. Bio sam veoma zadovoljan što mi je to bila polazna tačka. Kako preneti Tarkettovu filozofiju Cradle to Cradle u kolekciju koja je vidljivo i opipljivo odražava? Želeli smo da same tekstilne ploče odražavaju činjenicu da su rezultat recikliranja, pametne obrade otpada od prediva.”

„Želeli smo da se igramo mešavinama grubog i glatkog prediva i različitim visinama flora i da istovremeno stvorimo sirov i prefinjen izgled. Konačnoj seriji prethodilo je intenzivno istraživanje oblika. Na kraju je nastala kolekcija sa dva izgleda: Solid i Shape. Dva dezena, a svaki od njih sadrži po osam boja. Kombinovanjem osobina Solid i Shape povećava se mogućnost varijacija.”

Kolekcija Solid i Shape

Kolekcija Solid i Shape izrađena je tako da se može preraditi. Istinska kolekcija kružne ekonomije. Naš sistem zatvorenog ciklusa obezbeđuje da Solid i Shape tekstilne ploče imaju najmanju emisiju ugljenika* u Evropi – koja je najmanje 6 puta manja** od ukupne emisije ugljenika kod naših konkurenata. Kombinacija Solid i Shape nudi mogućnost rada sa zonama.

DESSO Solid

Solid predstavlja proučavanje kombinacija pređe i kombinacija boja koje su inspirisane vlaknima pređe iz procesa recikliranja.

DESSO Shape

Počevši od istog procesa kao i za Solid – sečenjem vlakana prediva, razdvajanjem i rekonstituisanjem – Studio Stefan Scholten je kreirao dezen zasnovan na organskim oblicima.

VIše o Stefanu Šoltenu

DESSO portrait Stefan Scholten
DESSO studio Stefan Scholten

Tokom poslednjih dvadeset godina, Stefan Šolten je postao jedan od odlučujućih glasova u svetski poznatom holandskom dizajnu. Prestižni dizajnerski časopis Wallpaper* nedavno je proglasio njegov rad za „Najbolji dizajn godine“. Vodio je sopstvenu dizajnersku agenciju od 1995. godine. Studio sa sedištem u Amsterdamu projektuje za različite veoma cenjene brendove, kao što su HAY, Paola Lenti, City of Amsterdam, DESSO, Maharam, Kvadrat i Gelderland.

Paleta boja

Odgovarajuća Solid i Shape paleta boja omogućava vam da imate prikladan i izražajan dizajn podova za kancelarije.

DESSO Origin Solid and Shape Colour Overview

Galerija slika

Možete biti deo našeg putovanja ka kružnoj ekonomiji tako što ćete se priključiti našem ReStart® programu.

* Za EcoBase tekstilne ploče sa PA6 pređom, prema ekološkoj deklaraciji proizvoda (EPD) S-P-05827, verifikovanoj od spoljne treće strane – Bureau Veritas, na osnovu ukupne emisije ugljenika (Moduli A-D) sa scenarijem recikliranja po principu zatvorenog kružnog ciklusa.

** Poređenje EPD S-P-05827 sa ukupnom emisijom ugljenika (Modul A-D) svake od 19 EPD tekstilnih ploča dostupnih na internetu (maj 2022) za konkurente sa proizvodnom lokacijom u EU+UK, u asortimanu težine proizvoda 600-699 gr, poliamidna vlakna i spaljivanje kao scenario na kraju veka trajanja.