Održavanje Tarkett parketa

Održavanje Tarkett parketa

Kako održavati parket?

Odabirom Tarkett parketa napravili ste pravi izbor. Ipak, dok su kvalitetan proizvod i odgovarajuća instalacija izuzetno važni, pravilno održavanje parketa takođe je od ključnog značaja za vaš dugogodišnji užitak.

Kako održavati parket?
Da biste sačuvali svu lepotu vašeg Tarkett parketa, samo sledite veoma jednostavne instrukcije:

 • Redovno čistite i usisavate parket da biste ga očistili od prašine i uklonili abrazivne čestice koje mogu izgrebati površinski sloj.
 • Nakon prolivanja, tečnost brzo obrišete.
 • Pazite na visoke štikle i neke vrste sportske obuće, naročito ako je iznošena ili oštećena. Samo voda i pesak su veći neprijatelji drvenih podnih obloga od visokih potpetica. Zapravo, visoke potpetice mogu da oštete svaki pod, čak i onaj od cementa.
 • Stavite otirače sa spoljne i unutrašnje strane ulaza, da sprečite nagomilavanje peska i prašine na podu.
 • Stavite prostirke ispred sudopere, mašine za pranje sudova i svih radnih mesta u kuhinji, kako biste zaštitili vaš pod od kuhinjskih nezgoda, kao što su ispušteni sudovi i prolivena voda, deterdžent i hrana.
 • Izbegavate gumene ili druge zbijene prostirače koji sprečavaju protok vazduha, abrazivnu prljavštinu i vlagu.
 • Zalepite filcane jastučiće ispod nogara nameštaja ili stolica, da olakšate pomeranje i sprečite ogrebotine. Održavajte jastučiće čistim i zamenite ih ako se oštete.
 • Zaštitite pod kada pomerate nameštaj ili teške predmete. Koristite prostirku okrenutu naopako uz malo manji komad šperploče preko nje. Postavite nameštaj na nju i gurajte ga.
 • Održavajte nivoe vlažnosti izmedu 30% i 50%, zbog sopstvenog zdravlja, kao i zbog zaštite vašeg poda i nameštaja od drveta. Drvo je prirodni materijal koji reaguje na variranja u relativnoj vlažnosti kada se vlaga apsorbuje ili otpušta.
 • Izbegavajte izlaganje parketa sunčevoj svetlosti i intenzivnom veštackom osvetljenju, koji mogu dovesti do promene boje drveta. To je sasvim normalna i prirodna pojava. Što je drvo svetlije, to ce promena biti izraženija.
 • Povremeno premestite tepihe i nameštaj i koristite minimalan broj izvora osvetljenja da bi promene u boji bile ujednačene. Napomena: Promena u boji nije izazvana požutelošcu laka; to je prirodna promena boje drveta.
 • Tamnije boje parketa je potrebno češće održavati nego svetlije, pa imati u vidu ovu činjenicu pri izboru poda.
 • Neke drvne vrste (poput oraha i trešnje) su prirodno mekše, pa će pre pokazati udubljenja i ogrebotine nego tvrđe vrste, poput hrasta (pogledati Brinelovu skalu tvrdoće različitih drvnih vrsta).
 • Nemojte koristiti velike količine vode za čišćenje poda, jer ga može trajno oštetiti. 15 sekundi nakon brisanja pod treba da je suv.
 • Nikad nemojte sipati sredstvo za čišćenje ili bilo koju drugu tečnost direktno na površinu drvenog poda.
 • Nemojte koristiti vosak, deterdžente na bazi ulja ili druga sredstva za cišcenje u domacinstvu, pošto mogu oštetiti sjaj ili lak vašeg parketa; ostavljanje masnog tankog sloja koji podove čini klizavim otežava održavanje.
 • Nemojte stavljati saksije sa biljkama na vaš parket, jer kondenzacija može izazvati oštećenje.

 

Prva pomoć za parket i korisni saveti

Održavanje parketa je lako. Međutim, u slučaju nezgoda, nekoliko korisnih saveta pomoći će vam da sačuvate svu lepotu vašeg parketa:

Hrana, bezalkoholna pića, alkohol i sl.
Brzo pokupite sunđerom ili obrišite pod vlažnom, dobro isceđenom krpom. Poprskajte Tarkettovim sredstvom za čišćenje da rastvorite mrlju i obrišete je.

Lepljive, uporne ili tamne mrlje
Poprskajte Tarkett sredstvom za čišćenje i obrišite. Za upornije fleke upotrebite sirće direktno na mrlji, ostavite 2 do 3 minuta i energično istrljajte. Još uvek imate problem?  Navlažite krpu s malo rastvarača ili benzina i uklonite fleku.

Tragovi od obuće, gumeni točkići, itd.
Poprskajte Tarkett sredstvo za čišćenje na krpu i obrišite.

Masnoća, ulje, ruž za usne, bojice, itd.
Poprskajte Tarkettovo sredstvo za čišćenje na krpu i obrišite.

Žvakaća guma, vosak od sveće, tragovi olovke u boji, itd.
Stavite plastičnu kesu sa kockicama leda na površinu dok zaprljana površina ne otvrdne i počne da se mrvi. Poprskajte Tarkett sredstvo za čišćenje na krpu i obrišite.

Mastilo
Navlažite krpu sa malo rastvarača ili benzina i uklonite fleku.

Površinske ogrebotine ili izgoretine od cigarete
Upotrebite Tarkett Touch pribor za popravku.

Duboke ogrebotine, veliki problem
Zamenite oštećenu dasku.
 

Program za čišćenje i održavanje

1.Dnevno /  redovno čišćenje

Podrazumeva se usisavanje prašine i brisanje suvom krpom. U slučaju većeg zaprljanja, može se očistiti brisanjem vlažnom (ne mokrom) krpom, natopljenom odgovarajućim sredstvom (Tarkett Cleanerom – za lakirane, ili Sredstvom za ispiranje i negu Osmo Wash and Care – za uljene parkete). Nakon toga, pod treba odmah osušiti suvom krpom kako bi se izbeglo prodiranje vlage u spojeve.

2.Periodično osvežavanje i intenzivno čišćenje

Za osvežavanje podnih površina koje su izgubile sjaj, koristiti Tarkett Refresher – za lakirane, ili Tečno sredstvo za čišćenje Osmo – za uljene parkete. Jednostavno nanesite tanki sloj tečnog sredstva na površinu koja je prethodno dobro očišćena. U oba slučaja, pridržavati se uputstva proizvođača. Za čišćenje jako zaprljanih površina, sredstvo za čišćenje naneti u malim količinama direktno na određeno mesto.

Jako zaprljana mesta očistite tečnim sredstvom za čišćenje na bazi voska Osmo Liquid Wax Cleaner (koristite podloške za poliranje Osmo ili, za hrastove podove, sunđeraste podloške Scotchpad) te ispolirajte pod. Povremeno, pod se mora održavati tekućim sredstvom za čišćenje na bazi voska Osmo, posebno u delovima koji se najviše koriste i koji se najčešće čiste (nanesite tanak sloj, ostavite da se osuši a potom izglancajte pod).

Preporučena sredstva za čišćenje i održavanje

Za lakirane parket kolekcije

Tarkett Cleaner

Tečno, alkalno sredstvo za mehaničko čišćenje podova. Kombinacija aktivnih supstanci omogućuje veoma efikasno čišćenje svih vrsta nečistoća i brzo sušenje. Način upotrebe je naznačen na pakovanju; u slučaju fleka, jednostavno poprskajte sredstvo na površinu i obrišite krpom. 

Tarkett Refresher

Čisti i štiti sve završno obrađene drvene podove. Način upotrebe: prvo očistite svoj drveni pod koristeći vlažnu krpu, da uklonite prljavštinu i prašinu. Nanesite tanak sloj sredstva čistom vlažnom tkaninom i ostavite da se suši oko 30 minuta. Ne koristite pod dok se suši. Tanak sloj Tarkett Refreshera sada štiti vašu podnu oblogu. Ako je vaš pod ranije tretiran proizvodima s voskom ili sredstvima  za poliranje, prethodno ga očistite specijalnim sredstvima za ukljanjanje poliranja. Tarkett Refresher je dostupan u bocama od 1 l. Razređivanje: molimo Vas da ne razređujete sredstvo i ne koristite dodatne hemikalije. 

Za parket sa uljanim premazom

OSMO prozvodi

Za Tarkett proizvode sa uljanim premazom (kolekcije  Tango Vintage, Tango Classic i Salsa Premium) preporučujemo proizvode za negu i održavanje OSMO:

 • OSMO Wash and Care - za redovno čišćenje i negu
 • OSMO Liquid Wax Cleaner za povremeno, intenzivno čišćenje i osvežavanje
 • OSMO Polyx Oli  - za očuvanje i obnovu.