Saveti za čišćenje i održavanje tepiha

Saveti za čišćenje i održavanje tepiha

Redovno i pravilno održavanje tepiha je uslov da vaši tepisi izgledaju sjajno i posle više godina.

Saznajte više o pravilnom tretmanu tepiha, kako da najlakše očisite čupavi tepih i kako održavati tepihe od mikrofiber poliestera.   

Saveti za pravilno čišćenje i održavanje tepiha:

1.    Postavite otirače na ulaznim vratima

Prvi zadatak je da zaustavite unošenje nečistoća postavljanjem otirača na ulazima. Oni treba da budu kao četka da bi prikupili nečistoću i prašinu koja dolazi spolja.

2.    Redovno čišćenje

Održavanje tepiha čistim podrazumeva redovno usisavanje, momentalno uklanjanje fleka i mrlja, kao i duboko čišćenje jednom godišnje. Redovnim usisavanjem sprečavate da nečistoća prodre duboko i ošteti flor. Najmanje jednom nedeljno usisajte celu površinu tepiha, a po potrebi i češće.

Dubokim čišćenjem ćete se rešiti prljavštine koja je prodrla u dublje slojeve tepiha i na taj način produžiti vek vašem tepihu – za ovo se obratite profesionalnim servisima za čišćenje tepiha.

3.    Zadržite postojanost tepiha

Povremeno pomerajte nameštaj kako biste sprečili da flor tepiha ulegne na pojedinim mestima. Na nogama teškog nameštaja koristite podloške i pomerajte ih s vremena na vreme kako flor ne bi polegao u određenom pravcu. Izbegavajte direktno izlaganje sunčevoj svetlosti kako biste osigurali da vaš tepih ne bi izbledeo, te da boje ostanu jasne i postojane. 

4.    Uklonite fleke momentalno

Fleke daju neuredan izgled i da bi se to izbeglo, treba brzo reagovati i ukloniti ih što je pre moguće. Treba koristiti belu upijajuću tkaninu da se pokupi sav sadržaj koji je napravio fleku. Hemijski proizvodi za uklanjanje fleka se moraju prvo isprobati na nekom manje vidljivom mestu (uglu tepiha), u veličini poštanske marke.Važno je odabrati odgovarajuća sredstva za različite tipove fleka i pri tome obavezno pratiti uputstvo o količini i vremenu koje proizvođač preporučuje.

5.     Pravilan izbor sredstva za čišćenje

Ukoliko sami dubinski čistite tepih, koristite isključivo sredstva za održavanje čija je vrednost ph7 (neutralna). Da bi se uverili da je sredstvo adekvatno, treba ga staviti na tanjirić i postaviti  na radijator da se osuši. Posle 24h treba pogledati da li je ostala masnoća – u slučaju da jeste, onda to sredstvo nije odgovarajuće i ne treba ga koristiti za čišćenje tepiha.

6.    Adekvatna boja 

 Odaberite adekvatnu boju tepiha za svaku prostoriju u vašem domu, u zavisnosti da li je u pitanju trpezarija, kuhinja ili pak, spavaća soba gde ređe boravite. Fleke i nečistoće će se manje primetiti na šarenim tepisima, za razliku od jednobojnih tepiha, svetlih ili izrazito tamnih boja. 

7.    Dodatni saveti

Nikada ne postavljajte namještaj na sveže opran tepih dok se on skroz ne osuši. Ako je tepih jako zaprljan ili oštećen, bolje je obratiti se servisu za čišćenje.

Najbrže i najlakše čišćenje čupavog tepiha

Kako ćete održavati vaš čupavi tepih zavisi od njihove veličine i načina izrade, kao i od vrste materijala. 

Pranje čupavih tepiha kod kuće

Najpre dobro istresite tepih, a zatim ga usisajte. Rastvor napravite od 300 ml jabukovog sirćeta, isto toliko limunovog soka, malo više od pola litre vode i kesica sode bikarbone. Možete ovoj mešavini da dodate nekoliko kapi eteričnog ulja po želji – lavandu, citrus i slično, što će dodatno osvežiti tepih. Pokvasite sunđer u ovu tečnost i izribajte tepih. Ostavite da se osuši. Rezultat je čist tepih prijatnog mirisa, bez fleka i mrlja koji Vas neće iritirati jer su za njegovo čišćenje korišćena potpuno prirodna sredstva. Koristite samo preporučena sredstva za čišćenje tepiha i pratite uputstva za upotrebu. Posle pranja, tepih treba osušiti na ravnoj podlozi i nakon sušenja dobro usisati.Nikada nemojte bilo kakvo sredstvo za pranje tepiha nanositi direktno na tepih koji nije čist i usisan, jer će to dodatno ulepiti prljavštinu i otežati čišćenje. 

Znajte da ako se na vaš čupav tepih prospe vino, kafa, topla čokolada ili druga tečnost, nemojte trčati za sunđerom i previše trljati da skinte fleku, jer će se dlačice i resice oko fleke proširiti i delovati upadljivo. Bolje je da, dok je fleka još nova, to mesto na tepihu utapkate pažljivo mekim papirom da upije tečnost, a onda fleku da tretirate sa malo alkohola i vode, ili blagom rastvorom deterdženta.

Pranje čupavih tepiha u servisu

Ako vaš tepih perete u proverenim tepih servisima, fleke će se u servisu ukloniti hemijskim sredstvima, a potom sledi mašinsko šamponiranje četkom koja se okreće i stvara obimnu penu. 

Ovakav oblik četke omogućava da sredstvo za čišćenje dospe u sve slojeve čupavog tepiha. Ispiranje tepiha se vrši vodom u jakim mlazevima. Pena se skida usisavanjem - ali se ovakav sistem preporučuje samo kod tepiha koji nemaju čvrstu podlogu.

Omiljeni detalj u skoro svim enterijerima - istražite asortiman čupavih (shaggy) tepiha kolekcija Pleasure, Rio i Savana Plus

Pravilno održavanje tepiha od mikrofiber poliestra

Tepisi od mikrofiber poliestra su prilično otporni na mrlje zbog svojstava poliestra. Ovi tepisi ne blede i izuzetno su zahvalni za čišćenje i održavanje. 

Tečne fleke treba ukloniti papirnim ubrusom ili suvom krpom - ne trljatI,  već upiti. Čvrste komadiće prljavštine pokupiti i usisati pre čišćenja, nikako ih nemojte utrljavati. Na suvu krpu staviti malo preporučenog neutralnog deterdženta za uklanjanje fleka sa tepiha i nežno utrljajte. Nakon uklanjanja fleke, namočite čistu krpu vodom, ocedite i pritisnite na mesto fleke da isperete deterdžent. Suvom krpom treba sasvim osušiti. Pogledajte sve kolekcije tepiha od mikrofiber poliestera ovde