Dizajniranje zelenih škola

Dizajniranje zelenih škola

Dizajniranje zelenih škola

Održive, ekološki prihvatljive škole ili fakulteti su nešto što učenici i roditelji žele. Isto važi i za nastavnike i profesore, ali najpre za fakultete i nadležne organe koji opremaju te obrazovne ustanove.

Posvećeni smo donošenju pravih izbora prilikom projektovanja naših podnih obloga, kao i upotrebi pravih materijala i procesa. Vodimo računa da naši proizvodi, zahvaljujući smanjenoj emisiji ugljenika i unapređenom recikliranju, budu bolji za zdravlje i dobrobit ljudi, kao i za planetu. 

I zbog toga vam možemo pomoći kako biste napravili pravi izbor za svoje projekte, ljude i planetu.

Redukovanje uticaja na životnu sredinu

Dobri materijali

Od samog početka naši podovi se projektuju upotrebom zdravijih, ekološki prihvatljivijih materijala koji se mogu obnoviti, reciklirati i transformisati u nove proizvode.

Zdravlje i blagostanje

Brinemo o uticaju naših podova na zdravlje i dobrobit ljudi, posebno na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru.

Cirkularna ekonomija

Neprestano radimo na smanjenju emisije ugljen-dioksida, posebno putem praćenja naše proizvodnje ili povećanjem mogućnosti recikliranja naših proizvoda.

Izbor školskih podova izrađenih od kvalitetnih materijala

Quality materials floorings

Vodite računa da koristite školske podne obloge koje su izrađene od pažljivo odabranih materijala, jer one mogu imati ozbiljan uticaj na kvalitet okruženja u zatvorenom prostoru, te stoga njihov pravi izbor može smanjiti rizik od potencijalno štetnih efekata na zdravlje dece. Ftalati su, na primer, čest kontaminirajući materijal u zatvorenom prostoru, a u istraživanjima se navodi da mogu imati štetan uticaj na zdravlje ljudi. Odabir dobrih materijala je od ključnog značaja za efikasno recikliranje proizvoda koji nisu više za upotrebu, čime se obezbeđuje da vaša ustanova aktivno učestvuje u kružnoj ekonomiji. 

Naša posvećenost

Koristimo pristup Cradle to Cradle® da bismo ekološki dizajnirali naše podne obloge i tako obezbedili da recikliranjem i ponovnom upotrebom recikliranih materijala u budućoj proizvodnji možemo zatvoriti ciklus (kružna ekonomija). Na taj način ne samo da smanjujemo otpad, već pomažemo i u očuvanju prirodnih resursa naše planete. 
Pristup Cradle to Cradle® vam garantuje i radikalnu transparentnost naših proizvoda, s obzirom da naše procese i materijale podvrgavamo rigoroznim spoljnim kontrolama. To znači da možete biti 100% sigurni u pogledu zdravstvenih i ekoloških radnih svojstava naših podnih obloga i uvereni u svoj izbor.

Šta nudimo

•    Proizvode bez ftalata
•    Kolekcije podnih obloga koje sadrže biološke materijale ili materijale iz bioloških izvora.
•    Odgovorno korišćenje PVC-a
•    Odgovorno korišćenje resursa: korišćenje materijala koji su u izobilju dostupni u prirodi, brzo obnovljivi ili podložni reciklaži.
•    Potpunu transparentnost naše proizvodnje zahvaljujući nezavisnim ocenjivačima (ekološke deklaracije proizvoda (EPD) i izjave o zdravstvenoj bezbednosti materijala (MHS))

Briga o kvalitetu vazduha u zatvorenom prostoru

air, quality, VOC

Izloženost alergenima u zatvorenom prostoru je jedan od najvećih faktora rizika za nastanak astme, posebno kod novorođenčadi. Stoga kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru i unutrašnji ekološki kvalitet su zaista važni za celokupno blagostanje mladih, s obzirom da toliko vremena provode u školama i obrazovnim prostorima.
Da bi se poboljšao kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, posebnu pažnju treba posvetiti česticama u vazduhu kao što su prašina i isparljiva organska jedinjenja (VOC). Važno je smanjiti emisije ugljenika na samom početku pažljivim odabirom građevinskih materijala, nameštaja i sredstava za čišćenje.

Naša posvećenost

Proizvodimo podne obloge koje učestvuju u stvaranju zdravijih zatvorenih prostora sa najvišim standardima kvaliteta vazduha u zatvorenim prostorima.
Vodimo računa da uvek imamo podatke o hemijskim komponentama svake naše sirovine i činimo sve što možemo da imamo bezbednije materijale. Ovo je još uvek deo C2C pristupa koji nas je naveo da pripremamo veoma detaljne ekološke deklaracije proizvoda (EPD) i izjave o zdravstvenoj bezbednosti materijala (MHS), a i jedne i druge je ocenila nezavisna strana.
Na ovaj način nudimo potpunu transparentnost sastava naših proizvoda, izbegavamo štetne supstance i radimo na optimizaciji naših proizvodnih formula.

Šta nudimo

  • •    Podne obloge sa niskim ili ultraniskim VOC emisijama – od 10 do 100 puta nižim od najstrožih svetskih standarda.
    •    Sertifikovan proizvod za sprečavanje astme i alergija
    •    Protokole čišćenja koji smanjuju upotrebu opasnih hemikalija
    •    Tekstilne ploče koje smanjuju sitne čestice prašine u vazduhu u zatvorenim prostorijama
    •    MHS i EPD sertifikati

Izaberite podove koji se mogu reciklirati nakon upotrebe

Linoleum, flooring, recycling

Danas je jedan od vaših glavnih izazova prilikom izgradnje obrazovnih objekata da ograničite i smanjite sadržane i radne emisije ugljenika u zgradi. 
Ako obezbedite da se pod koji postavljate u školi može reciklirati nakon upotrebe, to je važan faktor u cilju postizanja ugljenične neutralnosti vaše zgrade, a samim tim i smanjenja njegovog uticaja na klimatske promene. 
Takođe, upotreba recikliranog materijala u proizvodnji smanjuje količinu čistih sirovina potrebnih za izradu novih podnih obloga.

Naša posvećenost

Neprestano radimo na zatvaranju ciklusa u vezi sa otpadom, upotrebom više recikliranog sadržaja da bismo sačuvali prirodne resurse, kao i recikliranjem proizvoda na kraju upotrebe. Na taj način naša proizvodnja može da bude deo kružne ekonomije i na kraju smanjuje emisiju ugljenika naših podnih obloga.

Šta nudimo

•    6 reciklažnih centara u EMEA
•    Jedini proizvođač u Evropi koji je pionir u reciklaži „zatvorenog ciklusa” za tekstilne ploče, linoleum i homogeni vinil nakon upotrebe
•    Naš ReStart® program nudi jednostavno vraćanje podnih obloga
•    Upotrebu i povećanje upotrebe recikliranog sadržaja u našim proizvodima (cilj je 30% do 2030. godine)
•    Neprestan rad na smanjenju naše emisije ugljenika (cilj je 30% do 2030. godine u obimu 1 prema 3)

Razmotrite dugotrajnost podova

Durable, flooring, vinyl

Naravno, morate obratiti pažnju i na ekonomski aspekt svog projekta. Troškovi se moraju pažljivo razmotriti i optimizovati. Međutim, imajte na umu da vaše procene ne bi trebalo da se zasnivaju samo na početnim troškovima kupovine i montaže. Prilikom izbora podnih obloga, moraju se pažljivo razmotriti tekući troškovi na koje utiču trajnost, mogućnosti popravki, mogućnosti čišćenja i održavanja.
Mora se uzeti u obzir celokupni životni ciklus proizvoda: pogrešni izbori na samom početku mogu s vremenom koštati mnogo više, kako u ekološkom tako i u ekonomskom smislu.

Uzimajući u obzir troškove životnog ciklusa, finansijske i druge, pomoći će vlasnicima zgrade da upravljaju operativnim budžetom svog objekta, a da istovremeno urade ono što je najbolje za udobnost i dobrobit učenika i osoblja, kao i životnu sredinu.

Primena pristupa za izračunavanje troškova životnog ciklusa:
Pristup kompanije Tarkett za izračunavanje troškova životnog ciklusa (LCC) obuhvata procenu ukupnih troškova materijala tokom celog životnog ciklusa zgrade, od početnih troškova (kupovina i montaža) do troškova održavanja i na kraju troškova zamene. To će biti posebno značajno za vašu odluku o podnim oblogama, jer troškovi održavanja i zamene mogu biti veoma promenljivi.
Da biste pribavili ukupne troškove korisnika za bilo koju od naših podnih obloga, obratite se lokalnom kontaktu.

Preporučeni podovi za obrazovne ustanove

Otkrijte naše preporučene podove za izgradnju ekološki prihvatljivih škola.
Ove kolekcije su deo našeg Cirkularnog asortimana, koji iznova grupiše naše najbolje proizvode u klasi kada su u pitanju kriterijumi održivosti: dobri materijali koji se nalaze unutra, bez ftalata, optimalni nivo VOC emisija i MOGU SE RECIKLIRATI NAKON UPOTREBE.

Tarkett Lino

Podovi na bazi bioloških sirovina – sertifikat Cradle to Cradle Certified® Gold ili Silver

AirMaster

Tekstilne ploče za smanjenje sitnih čestica prašine – dobile su sertifikat GUI Gold Plus

Excellence Genius

Samoležeći heterogeni vinil – ugradnja bez lepka

Povezani članci

Dizajniranje škola budućnosti
Dizajniranje škola budućnosti

Dizajniranje škola budućnosti je ključni izazov za društvo. Otkrijte kako vam možemo pomoći da izgradite održivu, fleksibilnu i inkluzivnu školu.