Novosti o sertifikaciji proizvoda za zelenu gradnju

Novosti o sertifikaciji proizvoda za zelenu gradnju

21. Februar 2023

U skladu sa orijentacijom ka održivom razvoju, Tarkett Istočna Evropa i njeni proizvodi pokazuju dodatnu transparentnost proizvodnih procesa, sirovina i punu usmerenost na okruženje, te su za parket i LVT podove proizvedene u Bačkoj Palanci sada dostupna EPD dokumenta.

Pogledajte EPD dokumenta na linku.

Šta znači EPD?

EPD je objektivan izveštaj zasnovan na proceni životnog ciklusa (LCA - Life Cycle Assessment) i koristi se za prenošenje informacija o potencijalnim uticajima proizvoda na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Gde možete pronaći EPD za Tarkett proizvode?

Sve informacije o uticaju naših proizvoda na životnu sredinu možete saznati u na našem websajtu u sekciji dokumentacija, na stranici proizvoda koji vas interesuje. EPD dokumenta su dostupni za skoro sve naše proizvode na websajtu. Dodatne informacije o EPD dokumentima se nalaze na ovde.

Zašto je EPD važan?

Ovaj dokument koji transparentno saopštava ekološki učinak ili uticaj bilo kog proizvoda ili materijala tokom njegovog životnogciklusa. U građevinskoj industriji, EPD podržavaju smanjenje emisije ugljenika tako što omogućavaju upoređivanje uticaja različitih materijala i proizvoda kako bi se odredila najodrživija opcija. Na taj način arhitekte, inženjeri i dizajneri su u mogućnosti da izaberu najodrživiju opciju za svoj projekat.

Upotreba EPD u građevinskim projektima i proizvodnji brzo raste kako raste svest o uticaju proizvoda na životnu sredinu, i javni i privatni sektori sve više zahtevaju EPD. Postoje brojne prednosti kreiranja ili korišćenja EPD-a. Korišćenje EPD-a će vam pomoći da diferencirate svoj projekat i date mu dodatnu vrednost. Takođe, EPD-ove priznaju LEED i BREEAM pa pomaže u dobijanju sertifikacije zelene gradnje.

Standardi za sertifikaciju zelenih zgrada BREEM i LEED

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) sertifikovana ocena koja odražava učinak koji je postigao projekat i njegove zainteresovane strane, mereno u odnosu na BREEAM standard i njegove referentne vrednosti. Rejting omogućava uporedivost između projekata i daje uverenje o performansama, kvalitetu i vrednosti imovine.

LEED (Leadership in Energi and Environmental Design) je najrasprostranjeniji sistem ocenjivanja zelenih zgrada u svetu. Dostupan za gotovo sve tipove zgrada, LEED pruža okvir za zdrave, efikasne i štedljive zelene zgrade.

MHS izjave o uticaju materijala na zdravlje

Uporedo sa EPD, radimo na MHS (Material Health Statemant) dokumentima koji će takođe uskoro biti dostupni za parket i LVT podove koji se proizvode u Bačkoj Palanci.

Verujemo da je zelena gradnja budućnost. Ako vam je potrebna detaljnije pojašnjenje ili pomoć oko projekta zelene gradnje, slobodno nas kontaktirajte, tu smo za vas.