Ugradnja laminata – jednostavnije nego što mislite

Ugradnja laminata – jednostavnije nego što mislite

Šta treba pripremiti za ugradnju laminata?

Prilikom odabira podne obloge, brzina i lakoća ugradnje često je jedan od najvažnijih kriterijuma i jedan je od razloga zašto ljudi često odaberu laminat. Ugradnja laminata jednostavna – brža i lakša nego što mislite, a vaš laminat će i po sistemu „uradi sam“ biti savršeno postavljen čak i preko parketa, vinila, starijeg laminata ili pločica.

Šta treba pripremiti za ugradnju laminata?

Pripreme za ugradnju laminata zahtevaju da podloga na koju se postavlja laminat mora da bude čista, suva i ravna. Potrebno je da se laminat prilagodi temperaturi u prostorije u koju ćete ga ugraditi. Upakovane daske laminata da stoje u toj prostoriji najmanje 48h pre ugradnje. Odredite odgovarajući smer postavljanja laminata. Ukoliko je prostorija pravougaonog oblika, daske laminata postavite u pravcu dužeg zida, a ukoliko se radi o kvadratnoj prostoriji, daske laminata postavite u pravcu glavnog izvora svetlosti. Daske uvek postavite uzduž ukoliko je reč o hodniku.

Kako se postavlja laminat?

Laminat se ugrađuje kao „plivajući“ pod - ugrađuje se uklapanjem, bez lepljenja, zato ni na koji način ne pričvršćujte daske za podlogu. Sve što vam je potrebno da biste  samostalno ugradili laminat su olovka, lenjir i testera. Tarkett laminat se izuzetno jednostavno i čvrsto uklapa zahvaljujući inovativnim sistemima uklapanja: T-lock ugaonim sistemom i „2-lock“ sistem preklapanja koji znatno olakšava i skraćuje vreme potrebno za ugradnju laminata. Jedan „klik“ je dovoljan da bi vaš laminat bio pričvršćen i siguran na mestu dugi niz godina!
 

Ne zaboravite razmake 

Laminat je pod koji se sastoji i od prirodnih materijala, što utiče da se širi i skuplja sa promenama temperature i vlažnosti. Iz tog razloga je važno ostaviti razmake prilikom ugradnje laminata, da pod može da „diše“, u rasponu od 8 do 10 mm između podnih obloga i zidova, cevi, odbojnika, itd.

Da li se laminat može ugraditi u uslovima podnog grejanja?

Tarkett laminat je pogodan za ugradnju preko sistema za podno grejanje, uz uslov da je grejni element ugrađen u cementnu košuljicu ili u beton. Ako proizvođač podnog grejanja nije drugačije precizirao, laminatne podne obloge nisu pogodni za ugradnju preko grejne folije postavljene preko betona ili druge podloge, a temperatura površine laminatnog poda nikada ne treba da pređe 28°C.
 
Tarkett laminat možete postaviti i koristiti u istom danu!
Velik broj atraktivnih dezena udoban i topao pod, dugotrajan, otporan na udarce i ogrebotine, ne izaziva alergije i lako održavanje su neke od brojnih prednosti laminata. Pogledajte Tarkett kolekcije laminata.
 

Prateći asortiman za laminat

Dodaci, ali neophodni!
Ponuda Tarkett laminata je osmišljena tako da ponudi rešenja za zahteve koji su karakteristični za naše poslovne partnere s ciljem uspostavljanja dugoročnih veza, kao i da odgovori na potrebe krajnjih potrošača. Nudimo pun asortiman visokokvalitetnih proizvoda i sveobuhvatan asortiman profesionalnih pratećih dodataka: 

  • Lepak* 
  • Lajsne za laminat;
  • Podloga za laminat;
  •  Alati za ugradnju laminata
  • *naša preporuka je plivajuća ugradnja, bez lepka