Kako da odaberete tepih za vaš dom?

Kako da odaberete tepih za vaš dom?

Tepisi su neizostavan element uređenja enterijera i predstavljaju finalnu reč u uređenju kuće ili stana. 

Prijatnost ambijenta zavisi od harmonije svih detalja u enterijeru i postoji nekoliko načina da se kreira takav ambijent - jedan od njih je izbor tepiha koji će prostor učiniti potpunim, toplim i ugodnim za boravak.

Saveti za kupovinu tepiha uvek su dobrodošli!

Prilikom odabira tepiha za vaš dom, poštujte lični stil. S obzirom na širok izbor različitih dezena, boja i oblika, mogućnosti za uređenje enterijera su ogromne, a na vama je samo da odlučite šta je ono što vam se dopada i što se uklapa u vaš lični stil.

Moderan ili klasičan tepih?

Tepihe možemo podeliti u dve opšte kategorije: moderne i klasične.

Izbor dizajna tepiha zavisi od stila kojim se odlikuje vaš enterijer, namene i veličine prostorije, kao i utiska kakvog želite da postignete pomoću njega.

Moderni tepsi uklapaju se u savremene enterijere. Tepisi modernog dizajna su svedenih boja, jednostavnih geometrijskih oblika i savršeno se uklapaju u svedene i minimalističke enterijere. Najčešće dominiraju bela, crna i bež boja, uz eventualne kombinacije sa nekim intenzivnijim bojama.

Klasični tepisi su pre svega uklopivi u većinu tradicionalnih ambijenata, a odlično se uklapaju u prostore gde je kombinovano mnoštvo stilova. Ponekad tepih klasičnog dizajna i u svedenom modernom enterijeru može da ostavi pečat. Klasične dezene tepiha i njihove moderne interpretacije lako ćete prepoznati po obilju šara i različitih motiva, najčešće floralnih i orijentalnih, kao i po raznovrsnom koloritu. Sa ovim tepisima treba biti obazriv prilikom uklapanja u enterijer, kako ne bi previše odstupali od svega što se u njemu nalazi.

Raznovrsna paleta boja

Kako bi ambijentalni prostor činio celinu, boja tepiha treba da budu u skladu sa koloritom podova, zidova ili tapeta, nameštaja i dekorativnog tekstila.

Naravno, to ne znači da svi ovi elementi neophodno moraju biti u identičnoj boji, već treba težiti tome da se postigne odgovarajuća harmonija i povezanost između pojedinih elemenata. Takođe, ako je enterijer jednostavan i sveden, sa nekih koloritnim tepihom možete postići idealno akcentovanje prostora.

Tepisi svetlih tonova dodatno otvaraju prostor i čine da on deluje znatno prostranije, dok tepisi tamnijih nijasni doprinose stvaranju osećaja elegancije i udobnosti. U zavisnosti od utiska koji želite da postignete u vašem domu, zavisiće i odabir odgovarajućeg kolorita tepiha. Sve dok vodite računa o skladu boja, u istu prostoriju možete postaviti i više od jednog tepiha.

Tepisi boje

Kako ne bi pogrešili prilikom odabira boja, koristite se alatom koji koriste svi dizajneri enterijera, a to je krug boja:

Ako ne volite da pravite velika odstupanja u koloritu, koristite boje koje su u istom tonu, a razlikuju se njihove nijanse. Naravno, ove tonove vrlo lako možete kombinovati sa neutralnim bojama, kao što su bela, crna, siva i bež.

Za kreiranje dinamičnog enterijera odaberite boje koje stoje jedna naspram druge u krugu boja, kao na primer, plava i žuta, crvena i zelena, ljubičasta i žuta, i slične. Prilikom upotrebe nekih jačih i agresivnijih tonova budite obazrivi prilikom njihovog uklapanja u ostatak enterijera. 

Za minimalnističke enterijere vrlo je karakteristična monohromatska šema boja, gde u velikoj meri provladavaju samo crni i beli tonovi u kombinaciji sa raznim nijansama sive. Ovo je kombinacija boja sa kojom sigurno nećete pogrešiti kada je u pitanju odabir kolorita vašeg tepiha. 
 
 

Birajte različite oblike tepiha

Oblik tepiha utiče na celokupan utisak prostorije, a u zavisnosti od vaših potreba možete birati između nekoliko opcija. U velikoj meri će oblik tepiha koji odgovara vašem prostoru diktirati organizacija nameštaja koji se u njemu nalazi. Ispod pravougaonog trpezarijskog stola ćete sasvim sigurno postaviti tepih pravougaonog oblika, dok se za kružne tepihe najčešće treba odlučivati za prostore koji u sebi već imaju neke kružne elemente.

Neki se najčešće od oblika sa kojima susrećemo su:

  • Okrugli tepisi čine da pravougaone sobe dobiju „mekši“ izgled i dodatnu toplinu, pa su popularan izbor za dečije sobe. Takođe se savršeno uklapaju u trpezarije sa okruglim stolovima, u predvorijima, ako želimo da izdvojimo neku mini zonu za sedenje i slično.
  • Ovalni tepisi su dobar izbor za trpezarije, kao i dnevne sobe za delove ispred kamina. Tepisi ovalnog oblika su karakteristični za klasične tepihe, sa orijentalnim i floralnim motivima, i danas se najčešće sreću u enterijerima koji su uređeni u klasičnom stilu.
  • Tepih staze se često kupuju kao prateći element uz tepih sličnog dezena, ali mogu biti i elegantne u spavaćoj sobi pored kreveta ili kao zaseban tepih u hodnicima.
  • Pravougaoni i kvadratni tepisi su danas najzastupljeniji oblici jer se vrlo lako uklapaju u sve tipove enterijera i funkcionalne organizacije samog prostora. 
Tepisi oblici

Dimenzije tepiha

Na odabir dimenzije tepiha za određeni prostor u velikoj meri će uticiti sama veličina prostora, njegov oblik, kao i organizacija i pozicija svih elemenata koji se u njemu nalaze. 
Kada odlučujete o dimenzijama, vodite računa o ovih nekoliko osnovnih pravila kako bi vaš enterijer izgledao zaista harmonično.

Prostranim spavaćim, dnevnim sobama ili kuhinjama najviše odgovaraju veliki tepisi, dok hodnicima ili manjim kuhinjama bolje pristaju tepisi manjih dimenzija. Ukoliko vam prostor to dopuša, možete u njemu kombinovati i dva tepiha, kako bi vizuelno akcentovali neke segmente ili učinili da prostor ima dve zasebne celine - ovaj primer ćete najčešće sresti u open space enterijerima kad su trpezarija i dnevni boravak zapravo jedna celina, pa ih možete vizuelno odvojiti pomoću dva tepiha. Oni mogu biti dva zasebna elementa (tepisi različitih dimenzija ili boja) ili dva potpuno identična elementa.

Posebno vodite računa da tepih ne mora i ne sme da pokriva najveći deo poda, već da su nepokriveni prostori više nego dobrodošli. Ili pak suprotno, da se ne opredelite za premali tepih u odnosu na celu prostornu kompoziciju, gde će se vrlo jasno čitati njen nesklad.

Praktični za održavanje

Unapređena svojstva Sintelon tepiha će vam olakšati održavanje. 

Čišćenje i održavanje tepiha mogu biti uspešni samo ukoliko se rade na pravi način, u proverenim tepih servisima ili kod kuće  – pročitajte više o pravilnom tretmanu:
 

Zašto izabrati Sintelon tepih?

Sintelon tepisi imaju tradiciju dužu od 120 godina.

Danas, ponuda obuhvata najfinije tepihe modernih dezena, svedenih kolorističkih kombinacija, atraktivnih dečijih tepiha i tradicionalnih dezena.
Dostupni su u različitim oblicima, dimenzijama i strukturama: sa 3D efektom na površini, tepisi sa izuzetno mekim opipom i ručno rezbarenih tepisi, ali i specijalno tkani tepisi otporni na spoljašnji uticaj svetlosti i vlage koji mogu da se koriste za terase i bašte. 

Pored toga, Sintelon tepisi su cenovno pristupačni, te ih možete menjati u skladu sa trendovima. 


 

I gde kupiti?

Sintelon tepihe možete kupiti kod naših ovlašćenih prodavaca. 

Dostupni su u svim vodećim maloprodajnim objektima podnih obloga, a cenu i druge informacije možete proveriti ako kontaktirate najbližu prodavnicu.
 

Galerija fotografija