Saveti za čišćenje i održavanje laminata

Saveti za čišćenje i održavanje laminata

Kako održavati laminat?

Tarkett je jedan od vodećih i najiskusnijih proizvođača podnih obloga u svetu. Mi preko 130 godina proizvodimo nove podne materijale odgovarajući na zahteve i trendove tržišta. Na ovaj način smo stekli neprocenjivo iskustvo i veliku stručnost u proizvodnji skoro svih vrsta podnih materijala, metodama njihovog  postavijanja, kao i sistemima za njihovo čišćenje i održavanje.

Kako održavati laminat?
Današnje moderne podne obloge su proizvodi koji imaju funkciju, ekonomični su za posedovanje i imaju najbolje performanse na dugi rok.
Površinski sloj daske Tarkett laminata sprečava razvijanje bacila i bakterija. Dobro zaptivena površina je otporna na fleke, a čvrsti sistem zaključavanja sprečava prodiranje prašine i prljavštine u spojeve.

Čistite laminat redovno mikrofiber krpom ili uz pomoć usisivača. U slučaju potrebe, prebrišite pod blago vlažnom krpom (pod treba da je suv posle 15 sekundi).

Svake dve nedelje koristite sredstvo namenjeno čišćenju laminata, temeljno isperite mop i na kraju prebrišite pod suvom krpom. 
Momentalno uklonite mrlje i fleke sa laminata. Istrljajte fleke čistom, suvom krpom natopljenom sa odgovarajućim sredstvom za čišćenje. 
Popravite ulubljenja i ogrebotine koristeći Tarkett Repair Kit.
 

Kako skinuti fleke sa laminata?

Održavajte laminat tako što ćete uklonite fleke, mrlje itd. čim se pojave. Istrijajte fleke sa čistom, suvom krpom natopijenom odgovarajućim sredstvom za čišćenje. Nikad ne nanosite sredstvo za čišćenje direktno na laminatnu podnu oblogu. Kada koristite rastvor ili nerazblaženo sredstvo za čišćenje, pažijivo pročitajte uputstvo za upotrebu, kao i mere predostrožnosti.

Voće, mleko, pivo 
Uklonite upijajućom suvom krpom. Ako je fleka suva obrišite je sa odgovarajućim sredstvom za čišćenje (idealan izbor je Tarkett Bioclean1). Zatim obrišite i osušite.

Guma, plasitka, tragovi štikli
Istrljajte fleku suvom krpom. Ukoliko je potrebno koristite aceton, a kad se površina osuši, dobro je istrljati grubljom krpom.

Lak za nokte, imalin, boje, mastilo, ruž
Uklonite krpom natopljenom sa acetonom, razređivačem ili sirćetom.

Krv 
Prebrišite fleke sa blago navlaženom krpom. Ako je fleka suva dobro je istrljati sa grubom krpom.

Vosak, žvakaća guma
Kada se jednom stvrdnu, ove fleke bi trebalo uklanjati koristeći tupe plastične grebače.
 

Sredstva za čišćenje i održavanje laminata

Kako skinuti fleke sa laminata?
Preporučujemo sredstva za čišćenje i održavanje vašeg laminata:

1.    BIOCLEAN
Ekonomično i efikasno sredstvo za čišćenje opšte namene, koje ne oštećuje kožu. Biorazgradiv. Bez organskih rastvarača, veštačkih boja i fosfata. 

2.    REPAIR KIT
Kompletan set za reparaciju ulubljenja i ogrebotina, u slučaju da do njih dođe! Prevencija uvek pomaže!
Postavite otirače ispred spoljnih ulaza. Takođe zaštitite nožice nameštaja filcanim podlošcima.