Šta očekuje zaposlene u kancelariji u Srbiji?

Šta očekuje zaposlene u kancelariji u Srbiji?

Autor:  Anet Timer (Anette Timmer) 
Kategorija: Poslovni život
Vreme (čitanja): 2,5 minuta 

Kao i u ostalom delu Evrope, fleksibilan način rada je daleko najpoželjniji za zaposlene u kancelariji i u Srbiji. Međutim, prepoznaje se važan odnos između produktivnosti i potrebe za tihim i zdravim kancelarijskim okruženjem.

Oslanjajući se na podatke iz serije istraživanja „Preispitivanje radnog mesta” od 12.700 (500 iz Srbije) zaposlenih u kancelarijama pruža se uvid u ključne faktore koji utiču na perspektive zaposlenih o prednostima na poslu.

Trenutna situacija u Srbiji

Uprkos tome što shvataju važnost fleksibilnog načina rada, zaposlenima u kancelariji, za veći obim posla ipak više odgovara kancelarijski prostor. U stvari, 73% ispitanika povezuje veću produktivnost na poslu sa tihim okruženjem privatne kancelarije. 

Primetno je da ravnoteža između zajedničkog, energičnog i tihog privatnog okruženja predstavlja ključan faktor razmatranja prilikom oblikovanja radnog mesta. 

S jedne strane, zaposleni iznose da tiši, privatniji prostori imaju viši nivo produktivnosti. S druge strane, činjenica je da 46% zaposlenih u Srbiji izjavljuje da ima snažan osećaj „radne svrhe” (mogućnost da pokažu svoju pravu ličnost i ispune pun potencijal), verovatno zbog energičnog i kolegijalnog okruženja u kome rade.

Pronalaženje prave ravnoteže

Za Srbiju, pronalaženje idealnog mesta između kancelarije i kuće, i obezbeđivanje prostora za „ozbiljan posao”, bez oduzimanja energije koju donosi zajednički rad, biće važno za budućnost poslovnog života i oblikovanje radnog mesta.

86% zaposlenih u kancelariji smatraju spajanje kućnog i poslovnog života kao pozitivnu promenu, jer kao prednost pruža veću fleksibilnost. Ovo ukazuje na promenu pogleda na poslovni život u Evropi, sa zapanjujućim rastom pozitivnog stava od 53% širom kontinenta. 

Šta radnici žele

Iako postoji potražnja za fleksibilnim načinom rada i želja za „poslovnim životom”, još uvek postoji velika želja za namenskim radnim prostorom, bilo da je zajednički ili privatni. Gotovo tri četvrtine želi kancelariju u koju bi odlazili i priznaju da najbolje rade izvan kuće, sa svojim kolegama.  

Ono što je važno jeste da su najbitniji problemi zaposlenih u odnosu na zajedničke radne prostore buka (31%) i kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru (27%), ističući da su neprimetni problemi važni, a zdravlje i blagostanje zaposlenih treba da budu u prvom planu prilikom oblikovanja radnog mesta. 


„43% zaposlenih kaže da nemaju takve privilegije.” 


Osim Francuske, stručnjaci u Srbiji dobijaju najmanje dodatnih pogodnosti na poslu i osećaju da bi postojanje takvih programa pozitivno uticalo na njihov poslovni život. Konkretno, značajan broj (21%) bi želeo da programi za zdravlje i blagostanje budu šire prihvaćeni, uključujući alternativne terapije, vežbanje i ishranu.

Napredovanje

Istraživanje pokazuje da se Srbima, kao naciji, sviđaju struktura i kultura koje počivaju na radu u kancelariji „otvorenog tipa”. 

Prostori za saradnju dobro funkcionišu jer su zaposleni  uključeni i osećaju se dobro zbog svog doprinosa, a rešavanjem problema buke, kancelarije i zajednički prostori u Srbiji mogli bi biti među najsrećnijim i najproduktivnijim u Evropi.

Štaviše, kroz uspostavljanje pogodnosti za rad i efikasnih inicijativa za zdravlje i dobrobit, poslodavci imaju priliku da održe i poboljšaju svoje, ionako visoke, nivoe zadovoljstva zaposlenih širom zemlje. 


Radi detaljnijeg uvida u to kako se Srbija meri sa ostatkom Evrope i SAD-om, preuzmite seriju „Preispitivanje radnog mesta”: Izveštaj „Pregled Srbije” ovde.*

*Obratite pažnju: ovo istraživanje je sprovedeno pre globalne pandemije virusom Covid-19. Međutim, mi smo već u procesu istraživanja uticaja pandemije na trendove u smislu radnog mesta širom sveta. Pažljivo pratite prve rezultate koji će uskoro pristići u naš centar „Preispitivanje radnog mesta” ovde.

-KRAJ-