Tepisoni - atraktivno i komforno rešenje za vaš dom i poslovni prostor

Tepisoni - atraktivno i komforno rešenje za vaš dom i poslovni prostor

Podovi u velikoj meri privlače poglede ljudi, što ne treba da čudi obzirom na veličinu površine koju zauzimaju u prostoriji. Tepison, popularno nazvan „peti zid“ može itekako da promeni i ulepša vaš enterijer, naglasi poruku o atmosferi koju želite da prenesete i učini da boravak u prostoriji koja je njime obložena postane pravo zadovoljstvo.

Tepison i itison je jedno te isto, samo se u narodu često naziva itison. Tepisoni ili itisoni su tekstilne podne obloge namenski pravljene za različite prostore i dobra vest je da su dostupni u velikom broju dezena. Ako odaberete tepison za kuću ili stan, otkrićete njegove brojne prednosti: lepi su, topli i udobni, imaju odlična izolatorna svojstava, pa obezbeđuju odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju. Pored toga, ne kližu se i veoma su meki, što će se svideti većini ukućana. 

Često postavljana pitanja:

Ovde ćete pronaći najčešća pitanja naših kupaca: u odgovorima možda možete pronaći informacije koje tražite, a mi smo na raspolaganju za sva dalja pitanja.

Koja je razlika između tafting i iglanih podova?

Tepisoni, odnosno itisoni su naziv za grupu tekstilnih podnih obloga u okviru koje postoji više vrsta, a mi ćemo pojasniti razliku između tafting tepisona i iglanih podova. 

U čemu je zapravo razlika između njih?

Dominantan uzrok različitosti je tehničke prirode. Tafting tepisoni se dobijaju procesom taftovanja – filament se iglom uvodi kroz tekstilnu osnovu i na taj način formira površinski sloj tepisona. Mogućnosti dizajniranja su raznovrsne. Na poleđini je termo filc bele boje koji doprinosi još većoj zvučnoj i toplotnoj izolaciji, kao i većoj udobnosti tepisona. Ova podloga doprinosi i dimenzionoj stabilnosti tepisona.

Iglani podovi se dobijaju tehnikom „iglanja“. Naslojena vlakna se prvo pomoću igala mrse i zapliću, a potom se dodatnim iglanjem formira krajnja struktura proizvoda. Iglani podovi imaju grublja vlakna u odnosu na tepisone i veoma su otporni na habanje. Na njihovoj poleđini ćete najčešće videti ili gumu koja je odlična protiv klizanja ili tzv. lateks koji ima ulogu da zalepi i učvrsti poleđinu iglanog poda. Dobro su rešenje za terase (iglani podovi sa UV zaštitom), hodnike, kancelarije.

Kolekcije možete pogledati na linku:

Po čemu se razlikuju tepisoni za kuću i za poslovni prostor?

Tepisoni za kuću i stan su, po pravilu, naglašeno udobni, komforni, mogu se postavljati od zida do zida, ili kao komadni tepisoni, mogu se postavljati bez lepljenja, kao tepih. Možete ih postaviti preko laminata ili parketa ili direktno na podlogu lepljenjem (npr. na betonsku podlogu). Dostupni su u raznim bojama, poršinskim strukturama (zatvorene ili otvorene petlje, kombinacije) i dezenima. Tepisoni za kuću se proizvode u rolnama, a od prodavca možete tražiti da ih iskroje po vašim merama. 

Komercijalni tekstilni podovi

Za razliku od tepisona za kuću, komercijalni tekstilni podovi su idealni za ugradnju u hotelima, poslovnim i drugim frekventnim prostorijama. Ovi podovi su veoma izdržljive i kompaktne strukture, koja treba uspešno da izdrži intenzivno habanje koje je uobičajeno za visoko prohodne prostorije. Njihov dizajn je obično nenametljiv i lako se uklapa u razne tipove enterijera. Proizvode se u rolnama i tekstilnim pločama. Kod ugradnje tekstilnih rolni, preporučuje se postavljanje od zida do zida i lepljenje za podlogu. Pogledaje kolekcije Tarkett i Desso tekstilnih komercijalnih rolni, specijalno dizajniranih da smanje nivo buke i pruže aktustični komfor.

Pored tekstilnih komercijalnih rolni, danas se u poslovne i javne prostore najčešće postavljaju tekstilne ploče. Tekstilne ploče su veoma pogodne za ugradnju preko postojećih, tzv. podignutih podova i u iznajmljenim poslovnim prostorima. Brza i jednostavna ugradnja, odlične karakteristike i njihov doprinos kvalitetu vazduha u zatvorenom prostoru, čine ih pravim rešenjem za open space prostore i sale za sastanke. Zahvaljući mnoštvu različitih kolekcija i dezena, njihovoj modularnosti i lakoći postavljanja pruža vam se bezbroj mogućnosti pri odabiru i uklapanju ploča. Kolekcije tekstilnih ploča možete pogledati ovde. 

Kako se održava tepison?

Svaka vrsta poda ili podne obloge zahteva redovno održavanje, čišćenje i tretiranje u skladu sa predviđenim merama. Pre svega, za redovno održavanje tepisona (itisona),  potreban je dobar usisivač. Redovno usisavanje, barem jednom nedeljno, je najbolji način održavanja. Kada je reč o komercijalnim prostorima, gde je frekvencija prohoda mnogo veća, preporučuje se redovno profesionalno održavanje. 

Pored redovnog usisavanja, preporučuje se i upotreba otirača, kao najbolje prevencije u održavanju itisona. Najbolji način da se smanji količina prašine u prostoriji je kontrola izvora njenog nastanka. Postavljanjem otirača ispred vrata se smanjuje unos nečistoća.

Kako da otklonim mrlje sa tepisona?

Čim se na tepisonu primeti mrlja, veoma je važno da se odmah reaguje. Na ovaj način se veliki broj mrlja može efektno otkloniti uz pomoć mlake vode.

Saveti:

1.    najpre je potrebno pokupiti što više tečnosti postavljanjem papirne salvete na samu mrlju;

2.    mrlju uvek čistiti od spoljašnjih granica mrlje ka centru - na ovaj način se sprečava širenje mrlje;

3.    za otklanjanje čvrstog materijala/mrlje, potrebno je koristiti kašiku ili sličan predmet.

Napomena: U slučaju neuspelog samostalnog otklanjanja mrlje na navedeni način, preporučujemo da se angažuje profesionalna agencija, specijalizovana za ovu vrstu posla, kao i za poslove čišćenja tepisona.

Brošura

Sve aktuelne dezene tepisona za kuću pregledajte u brošuri za 2020. godinu:

Prodavnice

Ako želite da pogledate uzorke ili kupite tepison, potražite ih u vama najbližoj prodavnici, gde se možete raspitati o ceni itisona.