Reciklaža. Dobra u teoriji, još bolja u praksi.

Reciklaža. Dobra u teoriji, još bolja u praksi.

Reciklaža otpada od ugradnje je moguća već nekoliko godina; recikliranje lepljenih podnih obloga nakon upotrebe je pravi izazov. Sada uz pomoć revolucionarne tehnologije, kompanija Tarkett menja pravila igre pružajući klijentima u Evropi jedinstvenu priliku da recikliraju lepljene homogene podne obloge nakon upotrebe, čime se smanjuje emisija ugljenika, sprečava stvaranje otpada i podstiče zamah ka njihovim ciljevima održivosti. I to nisu samo reči. Podne obloge će se reciklirati i pretvarati u sirovine za nove proizvode. Klijenti sada mogu aktivno da doprinesu našoj ambiciji da stvorimo podne obloge sa još više recikliranog sadržaja.
Pokrenuta u Skandinaviji, Nemačkoj i Francuskoj, revolucionarna tehnologija će funkcionisati u okviru Tarkettovog ReStart® programa za vraćanje i recikliranje. U početku će obuhvatiti upotrebljene homogene podne obloge proizvedene nakon 2011. godine, što znači podne obloge bez ftalata, koji predstavljaju vrstu plastifikatora koji se više ne koriste u podnim oblogama kompanije Tarkett.

Collecting used homogeneous flooring for recycling

Tehnološke inovacije

Nova Tarkettova tehnologija odvajanja i recikliranja prevazišla je izazove recikliranja upotrebljenih homogenih podnih obloga. U našem pogonu za reciklažu Ronebi u Švedskoj, podovi se mogu granulirati, oprati kako bi se uklonili ostaci i lepak, osušiti i bezbedno reciklirati u nove vinilne podne obloge. Proces recikliranja je izuzetno efikasan u smislu resursa, jer se svaki sakupljeni kvadrat poda može reciklirati u sirovinu koja je dovoljna da se dobije jedan kvadratni metar novog poda. Očekujemo da ćemo početkom 2025. godine reciklirati 8.500 tona ili 3 miliona kvadratnih metara podnih obloga, s ciljem da se taj postupak proširi.
„Ovo je rezultat zajedničkog napora u okviru cele kompanije Tarkett da se u novom svetlu predstave održivi vinil podovi, tako da naši klijenti mogu imati koristi od proširenih usluga recikliranja podnih obloga i održivih podnih obloga,” izjavila je Benžamin Pruasi (Benjamine Proisy), direktor održivog razvoja u EMEA. „Sve je to deo našeg putovanja ka održivosti, kao i naših ambicija da pomognemo kompaniji i našim klijentima da pređu na održivu ekonomiju i smanje emisije ugljenika.”

 

Two operators speaking at our recycling centre in Ronneby, Sweden

Šta to znači za naše klijente?

• Niže emisije – Recikliranje vinil podova pomaže u smanjenju emisija ugljenika tako što se izbegava potrošnja energije potrebne za odvajanje i preradu čistih sirovina, kao i emisija zbog spaljivanja i odlaganja na deponiju. Recikliranjem 1 m2 otpada od upotrebljenog iQ homogenog vinila uštedimo 9,8 kg ugljen-dioksida*.
• Smanjenje otpada – Smanjite otpad na vašem putu ka nultom otpadu do deponije i uštedite na troškovima odlaganja.
• Održive podne obloge – Vinil se može efikasno reciklirati i do osam puta**. Na taj način ćemo moći da povećamo reciklirani sadržaj u našim proizvodima i pružiti vam održivije podne obloge. Naš cilj je da do 2030. godine u svoje proizvode uključimo 30% recikliranog materijala.
• Zelene zgrade – Recikliranjem i kupovinom podnih obloga sa recikliranim sadržajem lagano se približavate dobijanju sertifikata zelene gradnje.
• Efikasna usluga vraćanja i recikliranja podnih obloga – Vaše podne obloge možemo prikupiti putem našeg uspostavljenog programa ReStart® za vraćanje i recikliranje. Između 2010. i 2020. godine na svetskom nivou smo već prikupili 109.000 tona podnih obloga nakon ugradnje i upotrebe, uključujući vinil podove.

Restart operator at our recycling centre in Clervaux

Kako to funkcioniše?

Našim kupcima smo olakšali i pojednostavili postupak. Da biste potpisali ugovor o Restart® programu, obratite se lokalnom predstavniku prodaje. Zatim ćemo utvrditi da li vaša podna obloga ispunjava uslove za recikliranje i jednostavno ćemo doći i pokupiti je putem programa Restart®.
 
Šta je sledeće?

Povećaćemo svoju ponudu tako da možete da reciklirate različite vrste podova, dok proširujemo obim našeg programa do 2025. godine i kasnije, i omogućavamo vam dalji napredak u postizanju ciljeva. A nastavićemo sa optimizacijom procesa reciklaže, tako da zajedno možemo ići i dalje i brže.
*Metodologija izračunavanja zasniva se na scenariju sagorevanja i prosečnom asortimanu homogenih iQ podova površinske težine 2,75 kg/m2. Vrednosti se zasnivaju na generičkim deklaracijama o ekološkim proizvodima instituta ERFMI – EPD5 za homogene vinil podne obloge sa površinskom težinom od 3,25 kg/m2. ERFMI vrednosti su preračunate uzimajući u obzir razliku u težini u odnosu na primer proizvoda. ERFMI generičke EPD, „Homogene polivinil-hloridne podne obloge u skladu sa EN ISO 10581”, strana 5, broj EPD deklaracije: EPD-ERF-20180176-CCI1-EN https://ibu-epd.com/veroeffentlichte-epds
 

Donošenje razumnih odluka. Za ljude i planetu.
Tarkett Human-Conscious DesignTM

Još priča o održivosti

Tarkett u potpunosti ide ka zatvorenom ciklusu sa samoležećim podovima koje su 100% podložne reciklaži
Tarkett u potpunosti ide ka zatvorenom ciklusu sa samoležećim podovima koje su 100% podložne reciklaži

Otkrijte Tarkettovu novu generaciju podova Genious. U potpunosti se može reciklirati, ima visoke performanse i lako se instalira.

Pioniri u oblasti recikliranja nakon upotrebe: priča sa IKEOM
Pioniri u oblasti recikliranja nakon upotrebe: priča sa IKEOM

Sakupljanje i reciklaža korišćenih homogenih vinilnih podova za stvaranje novih deviških materijala za proizvodnju novih podova.

Kolekcije